Юноши (17): Шумен е пети в България

Отборът на Шумен за юноши до 17 г. се класира на престижното пето място в крайното класиране на държавния шампионат. Нашият тим победи в директен спор за 5-то място Тунджа Ямбол с 80:76 във финалите, които се провеждат в Ботевград. С това класиране и четвъртото място на юношеския отбор до 19 г. Шумен затвърди положението си на една от най-силните школи в мъжкото направление през този сезон.

Днешният двубой срещу Тунджа започна много силно за Шумен. Нашите юноши контролираха играта и в защита, и в нападение. Добрият процент в стрелбата помогна да шуменци да отбележат 24 точки в първите 10 минути, докато защитата ограничи съперника до 14 точки. През втората четвърт Тунджа започна да вкарва в по-голям процент от случите и изравни играта. Шуменското нападение обаче продължи да е ефективно и след 20:18 във втората четвърт, шуменци се оттеглиха на почивка при аванс от 12 точки – 44:32.

Шумен започна добре и третата четвърт. Нашият тим поддържаше преднина от 13-15 точки през голяма част от тази част. Отборът от Ямбол обаче има качества особено в борбата под кошовете, където си осигуряваше възможности за второ и трето нападение. Отсъствието на един основните баскетболист в състава на Шумен – Влади Станев, който обикновено не оставя много борби на противниците също помогна да Тунджа да вкара поредица точки след борба и Ямбол скъси дистанцията на 9 точки преди последната част – 53:64. В последната част гардовете на Шумен успяваха добре да пазят топката въпреки пресата на Тунджа. Шумен продължи да поддържа разлика от 5-6 точки в тази четвърт. Но отново по-добрата работа на ямболии в подкошията им позволи да скъсат изоставането си до само 1 точки. В последните минути обаче шуменските баскетболисти не пропуснаха от наказателната линия, а защитата ни спря опитите на Тунджа да обърне резултата и Шумен се поздрави с победа 80:76 и пето място в крайното класиране на шампионата този сезон.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата