Юноши (19): Шумен допусна загуба и от Академик, нашите ще спорят за местата от 5 до 8

снимка: Viasport.bg

Шумен загуби и последния си мач от група А на финалния турнир от държавното първенство по баскетбол за юноши до 19г. Нашият тим отстъпи на Академик София с 47:80 и по този начин пропусна възможността да се класира за полуфиналите. Шуменци все пак ще спорят за местата от 5 до 8, които ще се определят през уикенда.

Двубоят с Академик започна равностойно, Шумен откри с тройка, която обаче бе бързо върната от софиянци. Нашите юноши отново отбелязаха от тройката, но „академиците“ нямаха намерение да позволят на шуменци да отворят преднина и още в следващата атака върнаха две точки. Мачът продължи кош за кош до самия край на първата четвърт, когато при 13:13 Шумен отбеляза нова тройка и затвори частта с три точки преднина.

Втората четвърт започна ударно за Академик София, които с отлична защита практически затвориха коша си, а в нападение се възползваха от наши грешки и направиха серия от 9 безответни точки. „Студентите“ показаха и отлична стрелба от далечно разстояние през тази част, докато шуменци не успяха да намерят добрия мерник от първата четвърт, което се оказа решаващо за изхода на срещата. В края на първото полувреме Академик бе натрупал преднина от 15 точки.

Второто полувреме Академик излязоха с настроение на терена и с нагласата да довършат започнато. Бърза серия от 7:0 доведе резултата до 22 преднина за софиянци – 21:43. Мачът бе решен и това сякаш освободи шуменци, които се отпушиха и започнаха да вкарват стрелбите си. На два пъти бяхме точни от тройката, а и направихме хубави пробиви, което смъкна преднината до 17 точки. Академик реагираха като ужилени и затегнаха защитата, а стрелбите им отново започнаха да влизат, което върна разликата до 22 точки. До края играта бе равностойна и двата отбора се оттеглиха преди началото на последната четвърт при 34:56 в полза на софиянци.

Последната четвърт бе протоколна. За Шумен на терена се появиха кадетите ни. Резервите на Академик се възползваха от по-добрите си физически данни и продължиха да увеличават преднината в резултата. Резервите на „студентите“ играеха и много мотивирано, за да докажат на треньора си, че може да разчита на тях в предстоящите битки за медалите. Нашите кадети от своя страна нямат опит на толкова високо ниво и логично не успяха да се противопоставят (напомняме ви, че това са момчетата, които пропуснаха миналата спортно-състезателна година, заради бившия си треньор, който бе заслужено освободен от ръководството на БК Шумен). Финалната сирена дойде при 47:80 в полза на Академик. Статистиката от мача можете да видите на BgBasket.bg

По-късно днес предстои да се разбере кои ще са противниците на Шумен в битката за 5-то място. В група Б спорят отборите на БУБА Баскетбол, Черно море Тича, Шампион 2006 и Берое. Следете сайта ни и Фейсбук страницата, за да разберете програмата.