Юноши(19): Шумен е на финалите на републиканско първенство и Купа България за юноши

Юношите на БК Шумен извоюваха правото си да сред най-добрите отбори в България след като победиха като гост Светкавица Търговище днес. В последния кръг от редовния сезон на Елитна група – Изток нашите юноши спечелиха с 86:65 и се класира за финалите на държавното първенство при 19-годишните, както на и турнира за Купа България в тази възраст. Шумен завършва на второ място в Елитна група – Изток след лидера Черно море Тича, трети остана Тунджа Ямбол, четвърти са днешния съперник от Търговище. Тунджа и Светкавица ще участват в баражите за класиране на финалите на републиканско първенство, като към тях се присъединяват още отборите на Берое Стара Загора и Черноморец Бургас, които останаха съответно на пето и шесто място в крайното класиране.

Днешният решителен двубой срещу Светкавица започна ударно за Шумен. Нашият тим поведе с 5:0, но точна стрелба от тройката на домакините показа, че те няма да се предават и ще играят за честта си. Нашият тим обаче продължи да играе агресивно в защита и след като спря поредица от атаки на юношите от Търговище увеличи отново преднината си – 13:8. Домакините също предложиха здрава защита в тази първа четвърт и мачът се играеше кош за кош почти до края на първата четвърт. Шумен все пак изигра по-добре своите последни защита и нападение и затвори частта с преднина от 7 точки – 13:20. Втората четвърт започна отново с по-добри атаки на шуменските юноши, които намираха пробойни в защитата на „светкавиците“ и пробивите им завършваха с кош. В средата на частта при преднина от 12 точки домакините подобриха играта си в защита, а в нападение момчетата от Търговище предложиха отлична стрелба. Разликата падна до едва 3 точки, а многото нарушения извършени от шуменци също помогнаха да търговлии, които реализираха от наказателния. В самия край на частта Шумен все пак успя да реализира две от своите бързи атаки и затворихме полувремето с 5 точки аванс – 40:35.

Второто полувреме започна равностойно и играта се водеше кош за кош. След първите две минути на третата четвърт обаче Шумен започна да се защитава много по-добре. Нашите момчетата затваряха празните пространства за пробивите на домакините, които от своя страна развалиха добрия си процент стрелби от първото полувреме. Нападенията на шуменци пък бяха показни, почти всяка атака успявахме да завършим с хубава комбинация, която смъкваше топката до центровете. Пробивите на гардовете ни също се получаваха и разликата отново скочи в наша полза. В края на третата част Шумен вече водеше с 15 точки. Последната четвърт продължи с отлична защита за Шумен, принуждавайки Светкавица да извърши множество грешки. Стрелбата на шуменските юноши в тази четвърт определено се подобри и след поредица от точни стрелби зад линията за 3 точки увеличихме аванса си на 25 точки. В последните 5 минути мачът просто се доиграваше. „Светкавиците“ очевидно бяха загубили мотивация, но пък стрелбите им започнаха да влизат. Шуменци също показаха самочувствие в края и затвориха мача с аванс от 21 точки – 86:65. Това бе 11 победа за Шумен този сезон и те си осигуриха място на финалите и на Купа България.

Предстои да станат ясни датите за турнира за Купа България при юношите, където участие ще вземат двата най-добри отбора от двете елитни групи – източна и западна. В източната това са Черно море Тича и Шумен. В западната остава един кръг до края на първенството, но там БУБА Баскет вече си осигури класиране. Остава да разберем последния участник, който ще бъде определен измежду ЦСКА и Шампион 2006, които спорят за второто място. Следете сайта ни и Фейсбук страницата, за да разберете датите на мачовете.