Юноши(19): Шумен е на финал за Купата!

Юношите на БК Шумен се класираха на финала за Купата на БФБаскетбол след като се наложиха драматично с 65:75 над настоящия шампион на България – БУБА Баскетбол. В първия полуфинал Черно море Тича победи Шампион 2006 с 91:71.

Днешният полуфинал между БУБА и Шумен започна много по-добре за гостите от София (които всъщност бяха символичен домакин, тъй като завършиха на първо място в западния регион). Момчетата на Мануел Марков се възползваха от грешките на шуменци и поведоха с 10:3. В средата на първата четвърт нашият тим преодоля сковаността си и след силна серия стрелби от далечно разстояние се върнахме в мача, повеждайки с точка 13:14. БУБА обаче предложи по-добра защита в последните три минути на частта и след като вкара два безответни коша я затвориха при 4 точки в своя полза – 18:14.

Шумен стъпи много по-здраво в защита през втората четвърт. От самото начало нашият тим раздаваше чадъри и затваряше почти всяка възможност за атака на коша ни. В нападение пък шуменските крила продължиха да показват отличен мерник от далечно разстояние и след нова порция тройки излязохме напред със 7 точки – 19:26. След средата на втората четвърт БУБА Баскетбол изравни играта и дори успя да запише два коша. В края на частта обаче Шумен отново показа агресивната защита от началото ѝ. Нова поредица точни стрелби за шуменци ги изведе с 13 точки напред – 24:37, като трябва да отбележим, че в тази втора четвърт, гостите вкараха едва 6 точки.

През второто полувреме обаче БУБА излязоха безкрайно мотивирани да се върнат в мача. Софиянци заиграха много по-добре в защита, а в нападение успяха да се възползват от поредица бързи атаки, за да свалят пасива си до 9 точки. За радост на многобройната публика в Арена Шумен, нашият тим продължи да показва отлична стрелба зад линията за 3 точки, което възпря устрема на гостите. В последните три минути на третата част, шуменските юноши се възползваха от поредица грешки на БУБА и след нова канонада точни изстрели от дистанция си върнахме двуцифрения аванс – 41:53.

Ако трябва да признаем едно силно качество на БУБА Баскетбол, то е непримиримостта на този отбор. Още от самото начало на последната четвърт софиянци се хвърлиха в защита, което веднага даде резултат. Добрата защита помогна на гостите да организират по-лесно своите нападение срещу неорганизираната шуменска защита и след серия от 10:0 в тяхна полза, авансът на Шумен бе стопен до само 2 точки – 51:53. В тези минути обаче беше ред на шуменските юноши да покажат характер и те го направиха. Гардовата двойка на нашият тим намали грешки в организацията на атаките, успя да изведе своите съотборници на чисти позиция и след поредица хубави стрелби от средна дистанция, юношите ни възвърнаха част от преднината си – 52:58. Гостите обаче бяха набрали самочувствие и продължиха да атакуват агресивно. Четири минути преди края мачът се играеше кош за коша, а Шумен поддържаше крехък аванс от 4-5 точки. В последните 3 минути, отборът воден от Янко Янко и Звонко Папак отново показа, че едно от най-силните му оръжия е защитата. Шуменци спряха поредица от атаки на БУБА, а в нападение плеймейкърът на Шумен се разигра и след поредица успешни негови пробиви, нашият тим увеличи преднината си затвори мача с 10 точки преднина – 65:75.

Утре са финалите на турнира за Купата на БФБ. От 13.00ч пък БУБА и Шампион 2006 ще излязат в спор за бронзовите медали. От 15.00ч е големият финал – Черно море ще се изправи срещу Шумен в спор за Купата. Мачовете са в Арена Шумен и входът е свободен!