Юноши(19): Шумен загуби от Черно море в зрелищен мач от Елитната група – Изток

БК Шумен загуби от Черно море Тича в мач от втория кръг на юношеската Елитна група – Изток. Това е втора загуба за шуменци, а „моряците“ записват втора поредна победа.

Мачът започна отлично за Шумен. Юношите ни играеха изключително добре в защита първите 5 минути от двубоя, което им помогна да организират множество бързи атаки, завършили с успех. Поведохме с 14:8, но треньорът на варненския тим промени стила на игра и наложи зонова преса на цяло игрище, което затрудни Шумен и върна Черно море в мача. Първата четвърт завърши с щурм на гостите, които поведоха с 21:22.

Втората част започна с нова силна серия за Шумен. Нашият тим се възползва от добри комбинации в нападение за да си върне водачеството в резултата. Този път на варненци не им отне много време и отговориха със здрава битка в подкошието. Тича улови много борби в нападение, откъдето дойдоха и лесни точки под коша. Разликата бързо скочи до 15 точки в полза на гостите. В края на първото полувреме Шумен отново заигра добре в защита, спря няколко от атаките на Черно море и на свой ред реализира хубави кошове. Двата отбора се оттеглиха на почивка с 11 точки преднина за варненци – 44:55.

Треньорът на Черно море – Кирил Петров беше решил да спечели мача още в третата четвърт. От самото ѝ начало варненци играеха зонова преса на цяло игрище, която затрудни изнасянето на топката за шуменци. Само за 30 секунди „моряците“ отбелязаха 6 точки и поведоха със 17. След взетия тайм-аут от Янко Янков, нашият тим се „събуди“ и си припомни как се разбива зонова преса, което изравни играта и до средата на частта резултата вървеше кош за кош. В стремежа си да намалят преднината шуменските юноши се опитаха да затруднят гостите със зонова защита, но варненци бяха подготвен. Три поредни изстрела от тройката качих преднината до 25 точки, които Черно море удържа до края на третата част.

Последната четвърт нашият тим заигра по-освободено. Няколко бързи коша в началото сякаш дадоха увереност на юношите ни, които смъкнаха разликата под 20 точки. Черно море отговори с няколко точни стрелби, но зоновата им преса не беше вече толкова ефективна, поради натрупалата се умора. Бързите гардове на Шумен се възползваха и продължиха да вкарват своите пробиви. При оставащи 2 минути до края на срещата и 19 точки преднина за Черно море, нашият тим заигра наистина отлично в защита, успя да спре почти всички нападения на гостите, а атаките ни завършваха или с кош или принуждаваха съперника да извърши фаул и вкарвахме от наказателната линия. Разликата падна до 11 точки, но време за повече нямаше. Последния съдийски сигнал дойде при 92:103 в полза на Черно море Тича.

Следващият двубой на Шумен е още тази събота – 27.10.2018. Отборът ни гостува на Делфин в Бургас.

Снимка: Николай Леков