2021/22 ББЛ А група – Изток, 8 кръг: Шумен-2 – Светкавица 69:73

Дублиращият отбор на Шумен записа първото си поражение в ББЛ А група – Изток. Загубата дойде при гостуване на Светкавица в 8 кръг на шампионата. Шуменци отстъпиха с 69:73 на отбора от Търговище, но въпреки поражението запазват втората позиция след отбора на Икономически университет с 5 победи от 6 срещи. Светкавица пък делят 3-4 място с отбора на Шоутайм.

Срещата започна отлично за гостите след две поредни тройки на Ростислав Тончев. Светкавица обаче бързо отговори, чрез бившия играч на Шумен – Димитър Янчев, който също показа точен мерник от тройката. След поредица пропуски на шуменци, домакините взеха предимството и направиха преднина от 6 точки. До края на първата четвърт играта бе равностойна като резултатът се движеше 4-5 точки в полза на „светкавиците“. Втората четвърт продължи с по-добра игра на домакините, които чрез Елизар Кръстев и Димитър Янчев продължиха да увеличават преднината си, която достигна 8 точки в средата на частта. Шуменци показаха слаба стрелба в тези минути на двубоя и Светкавица се оттегли на почивка със 7 точки преднина – 39:32.

Шумен започнаха второто полувреме с отлична стрелба компенсирайки за пропуските през първото. Йоан Йоргов на два пъти, Папатеодору и Русков бяха точни от тройката в първите минути на третата четвърт. За съжаление защитата на гостите в тези минути не се представяше добре и Светкавица продължи да води с 6 точки, като отново Янчев бе основното оръжие на търговлии. До края на частта Светкавица записаха още три точки към аванса си – 58:49 преди последната част. Във финалната четвърт играта бе равностойна и отборите си разменяха резултатни атаки, което запазваше разликата 8-9 точки в полза на „светкавиците“, а времето до края намаляваше все повече. Три минути преди края Шумен показа характер и след няколко добри защити успя да намалят изоставането си до само 3 точки, като отново водещ в атаките на шуменци отново бе Йоан Йоргов. Минути и 18 секунди преди края обаче Димитър Янчев показа опита, който дълги години трупаше с екипа на Шумен в А група и успя да си изработи три наказателни, качвайки аванса на домакините до 6 точки. Шумен бе принуден да фаулира, за да спира времето, а играчите от Търговище реализираха наказателните си изстрели и въпреки двете тройки на шуменци преди сирената Светкавица успя да запази преднина и да спечели със 73:69.

Йоан Йоргов бе най-полезен за Шумен с 16 точки и 16 борби. Ростислава Тончев също се отчете с 16 точки, а Симеон Георгиев също бе на ниво с 8 точки, 5 борби и 9 асистенции.

За Светкавица най-голям принос имаше Димитър Янчев с 34 точки, 4 борби и 7 откраднати топки! Елизар Кръстев с 13 точки и 5 борби, както и друг бивш шуменски баскетболист – Николай Златков с 9 точки и 6 борби подпомогнаха капитанът си Янчев за победата.

След точно една седмица – 30 януари е дербито на върха между Шумен и Икономически университет. Срещата ще се играе в залата на Икономически университет и е с начален час 14.00 ч. като отново ще бъде излъчвана в YouTube канала на БФБаскетбол.

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: