Обобщение на сезон 2023/24 – Станислав Бънков: Школата на клуба ни се развива по правилния път

Следващото интервю е със Станислав Бънков – поредният от поколение 2006, който изигра силен сезон, както за юношеския тим, така и за мъжките отбори в Sesame НБЛ и ББЛ А група – Изток. Станислав играе сърцато, работи много върху стрелбата си и се раздава на терена. Ето какви са впечатленията му за изминалия сезон:

БК Шумен: Шумен записа един от най-добрите си сезони след завръщането в НБЛ, какво е твоето мнение за изминалата година?

Станислав Бънков: Със сигурност това е най-добрия сезон за нашия клуб след завръщането в НБЛ. Това се дължи на добрия подбор на чужденци и български играчи. Нашият отбор бе един колектив през целия сезон, независимо от трудностите. Трябваше според мен да се класираме и за Купата на България и да бъдем в първата шестица, но в част от мачовете не ни стигна късмет – така се получаваше, че ни изравняваха в последните секунди или ни побеждаваха. Повечето мачове, завършваха само 2-3 точки в полза на съперника

БК Шумен: Ти също записа силен сезон в първия отбор, старши треньорът Янко Янков ти се довери. Все пак смяташ ли, че трябва да подобриш още играта си и какво искаш да развиеш като умения за следващата година?

Станислав Бънков: Този сезон със сигурност Янко Янков ми се довери, като ми даваше минути в мачовете от НБЛ. Но ако искам да подобря играта си и да получавам повече минути трябва да работя още по-усилено през лятото, като трябва да наблегна на стрелбата, тъй като тя е най-важния елемент. Както и завършване и дрибъл с лява ръка. Надявам се подобря и физическата подготовка. Ако успя да надградя тези елементи следващия сезон може да ми бъде една идея по-лесно да играя с мъжете.

БК Шумен: А какво е нужно, за да продължи възходящото представяне на отбора и през следващия сезон?

Станислав Бънков: Нужно е ние младите да надградим играта си, както и да се намерят толкова добри чужденци, както бе през изминалия сезон, за да продължи възходящото представяне на отбора.

БК Шумен: Младите играчи от школата записахте доста игрови минути този сезон в първия отбор, какво е мнението ти за вашия принос?

Станислав Бънков: Със сигурност младите младите играчи записахме доста минути в първия отбор този сезон. В много мачове записахме и повече минути, заради контузии на основни играчи като Ивайло Тонев и Брайън Камерън. Според мен имахме доста добри мачове индивидуално, в които не си личеше толкова физическото предимство на другите отбори. Това много ни помогна да израснем като играчи и мислим смело напред за следващия сезон вече с опит.

БК Шумен: Изиграхте доста мачове и в ББЛ А група, спечелихте бронзовите медали, смяташ ли, че можехте да се представите по-добре?

Станислав Бънков: Въпреки, че играхме с юноши 10 и 11 клас – изцяло, успяхме да вземем бронзовите медали в ББЛ А група – Изток. Но не мисля, че това е кой знае какво постижение, тъй като отборите срещу, които играхме не са много по-добри от нас. В полуфинала, първия мач влязохме много нефокусирано и не успяхме да се върнем. В Шумен пък нямахме късмет и последните 10 секунди загубихме само с точка.

БК Шумен: Ти и самият си излязъл от школата на клуба, какво е мнението ти за развитието на баскетбола в Шумен?

Станислав Бънков: Школата на клуба ни се развива по правилния път, като нашите треньори работят усърдно, както и състезателите. Тренираме здраво и например юношеския отбор половината играчи сме играчи и в НБЛ. Резултатите този сезон говорят сами – второ място в Купа на БФБ, трето място на ББЛ А група – Изток и заради контузии – четвърто на републиканско първенство.

БК Шумен: Тази година първенството е доста интересно и оспорвано, като пряк участник по терените на Sesame НБЛ какво е твоето мнение за шампионата този сезон?

Станислав Бънков: Този сезон наистина бе най-интересният, оспорван в България през последните 10 години. Аз до последно не знаех, кой ще стане шампион, като според мен и четирите отбора на полуфиналите заслужаваха да станат, тъй като имаха добри и класни играчи. Това, което ми направи впечатление, играейки на терена в НБЛ е, че всички отбори са еднакво трудни за побеждаване и всички отбори играеха красив баскетбол със здрава защита. Бяха доста добре физически, но и технически. Това, което ме радва най-много е, че имах възможност да играя срещу някои от най-любимите ми играчи като дете и донякъде успявах да им се противопоставя. Надявам се през следващия сезон нашият отбор да се класира дори на по-високо място и да надгради представянето си.