БК Шумен – Делфин 97:72 (А група, Втора шестица, 4 кръг)

БК Шумен записа четвъртата си победа в А група, Втора шестица. Нашите момчета победиха Делфин Бургас с 25 точки разлика – 97:72 и запазват първото място в дивизията с мач повече. Гостите пък запазват четвъртото място, въпреки, че прекият им конкурент за трето място Дунав Русе също загуби.

Гостите започнаха мача силно с тройка на Манол Тончев, но пет поредни точки на Виктор Серафимов ни изведоха напред, преди Гриър  да изравни. Двата отбора продължиха да си разменят успешни атаки и точно в средата на частта резултатът отново бе равен след хубав пробив на Серафимов за Шумен. Пет поредни точки на Ростислав Тончев върнаха преднината на Делфин. От този момент до края на първата четвърт шуменци доминираха главно благодарение на силната си защита и своите центрове – Кирил Кирилов и Андрей Иванов. Въпреки, че Гриър и Р.Тончев отбелязаха две нови тройки, нашият тим затвори частта при разлика в своя полза – 31:24.

Втората четвърт двата отбора затегнаха защитите, но отново Андрей Иванов, Кирил Кирилов и Янко Янков тормозеха Делфин под собствения им, докато бургазлии трудно бележеха от трудни позиции и разликата скочи до 16 точки в наша полза. Виктор Серафимов раздаваше хубави пасове, а Димитър Радев захапа здраво гарда на гостите Гриър, което също спомогна за добрата игра на Шумен. В самия край на частта Делфин все пак успя да намали преднината след два поредни коша на М.Тончев и Гриър, така двата тима се оттеглиха на полувреме при резултат 54:42 в полза на Шумен.

Третата четвърт започна с открадната топка и забивка на Гриър, но Янков трясна тройка от крилото. В следващите три минути нашият тим заигра страхотно в защита и след кошове на Андрей Иванов, Кирилов и нова тройка на Янков разликата стигна 20 точки за Шумен. Терънс Гриър върна тройката за бургаския тим, но последваха три нервни минути изпълнени с множество грешки и разликата се задържаше 19 точки за домакина. „Делфините“ все пак намериха своя ритъм и след две тройки на братята Тончеви разликата бе смъкната до 13 точки. Шумен реагира подобаващо и след успешни атаки на Кирилов под коша и тройка на Радев преднината бе върната до 16. Незаменимият в този мач Гриър отново бе точен от зоната за три точки, но до края на частта кошове на Андрей Иванов, Радев и Кирилов позволиха на Шумен да се оттегли с преднина от 18 точки – 79:61.

Последната четвърт Делфин се хвърлиха на щурм, но стрелбите им от зоната за три точки не влизаха, а Янков, ямболският Андрей (който отново направи зверски мач с 24 точки и 20 борби) и Радев продължиха да бележат в коша на Делфин. В края резервите на Шумен доиграха мача, а хубаво впечатление направиха и гостите, които играха с юноши през голяма част от двубоя.

Пореден уникален мач за Андрей Иванов с коефициент 42 – 24 точки, 20 борби, 4 асистенции, които го доближиха до нова награда, MVP на А група. Кирил Кирилов отново се отличи в нападение с 21 точки и 4 борби. Виктор Серафимов затвърди израстването си и записа 15 точки, 9 асистенции и 3 борби. От резервната скамейка Димитър Радев се включи добре с 9 точки, 7 борби и добра защита.

За Делфин Терънс Гриър бе близо до трипъл-дабъл с 26 точки, 12 борби и 9 асистенции, но и цели 8 технически грешки. Братята Тончеви също играха силно и отбелязаха по 19 точки, но това не стигна на бургазлии за нещо повече.

Следващият двубой на Шумен е следващата неделя – 05.03.2017 когато тимът ни гостува във Варна на Черно море Тича-2 в директен двубой за първото място. До момента варненци са с 4 победи от 4 мача и мачът се очертава като дерби за втората шестица.