БК Шумен – Рилски спортист -2 82:71 (А група – мъже квалификации 2 среща)

Баскетболен клуб Шумен записа най-важната си победа през този сезон, побеждавайки с 82:71 Рилски спортист-2 в среща реванш от квалификациите за влизане в първата шестица на А група. След загубата в първия мач с 69:65 нашият тим трябваше да спечели с 5 или повече точки и момчетата на Янко Янков го направиха в един страхотен мач изпълнен с обрати и фантастични изпълнения от двата отбора. Така с общ резултат 147:140 БК Шумен се класира за финалния етап от шампионата и ще се бори за титлата заедно с отборите на ИУ Варна, Академик Благоевград, Чавдар Троян, Левски – 2 и Видабаскет.

Двата отбора се захапаха от самото начало на срещата, която започна с тройка на Андрей Джамбазов, но звездата на гостите Александър Милов отговори също с тройка в ответната атака. Отново Милов изведе Рилски с две точки напред, но нова тройка на нашият тим, този път точен бе капитанът Янков Янков, върна преднината в полза на домакините. Частта продължи с размяна на кошове, като и двата отбора играеха открит, бърз баскетбол и показваха, че нямат намерение се дадат без бой. Гостите продължиха с добрата стрелба от тройката и освен Милов, Бързаков показа завиден мерник от границата за три точки. Шумен успяваше да отговори на добрата игра в нападение на самоковци главно благодарение на Димитър Янчев, който отново показа страхотен мерник и разбира се на капитана Янко Янков. Първата част завърши с равенство 23:23.

Втората четвърт започна прекрасно за нашия тим и след кош на Андрей Иванов, тройка на Касабов и успешен пробив на Янков, преднината скочи до 8 точки в наша полза. Звездата на гостите Милов, побърза да покаже, че няма лесно да наваксаме изоставането от първия мач, забивка и точна стрелба за три точки върнаха разликата до 3 точки в наша полза. Но в тези минути отново Янчев избухна и след три негови тройки нашият тим поведе с 12 точки. До края на частта Шумен продължи да доминира в защита и след кошове, на Янков и Андрей Иванов преднината скочи до 15. Милов затвори полувремето с два точни фаула за 52:39 в наша полза.

Третата четвърт започна равностойно, но след два разменени коша Рилски спортист натиснаха в защита, което доведе до поредица от грешки, точно в тези минути ръката на Янчев „изстина“ и той на няколко пъти изтърва от добри позиции, докато „Рилецо“ успяваше да реализира положенията с в нападение и разликата падна до едва 2 точки 3 минути преди края на третата четвърт. След този момент, обаче двамата Андреевци в нашия тим успяха да върнат по две точки, а Янко Янков бе точен от тройката, за да вдигнем преднината до 9 точки и да се оттеглим с комфортна преднина преди последната – решаваща част.

Последната четвърт започна щастливо за гостите, които реализираха тройка чрез Секулов от 8-я метър в последната секунда на атаката. В тези най-решителни моменти Шумен заигра страхотно в защита и след няколко поредни спрени атаки на гостите, капитанът Янко Янков поведе отбора в нападение и реализира три поредни атаки, за да увеличи преднината до 12 точки, Андрей Иванов също доказа, защо е най-ефективния игра в А група през редовния сезон и след няколко страхотни борби в нападение бе изпратен на наказателната линия, за да вдигне преднината до 14 точки. Гостите от Рилски спортист доказаха че са класен отбор и след тройки на Секулов и Христов, успешна стрелба за две точки на Бързаков и забивка на Милов, преднината на Шумен бе сведена до едва 6 точки. Последва много добра защита на гостите, Бързаков открадна топката и я прати към Милов, който се устреми сам към коша, но точно в този момент Андрей Иванов направи изпълнението на мача, като „прелетя“ до таблото и залепи стрелбата на Милов точно над ринга! Топката стигна до капитана Янков, който бе фаулиран и реализира от фаул-линията. В следващата атака Милов пропусна от зоната за три точки, но Шумен сгреши при изнасянето и „Рилецо“ имаше нова възможност да изравн общия резултат от двата мача, Милов отново пропусна от зоната за три точки. В последвалата атака Димитър Янчев показа, защо е един от най-опитните в нашия отбор и си изпроси фаул, като реализира и двата наказателни, за да вдигне преднината на Шумен до 9 точки. До края Секулов, отново изтърва за гостите от трите точки, а Янков реализира два фаула, за да оформи крайния резултат 82:71.

Най-полезен за БК Шумен бе капитанът Янков, който в най-важния мач за сезона поведе отбор с 35 точки, 9 борби, 3 асистенции и 1 чадър, за да оформи коефициент 42. Андрей Иванов отново записа силен мач и освен 16 точки, отново доказа че е борец номер 1 в А група с 18 борби под двата коша, както и зверският чадър срещу Милов, в най-важния момент от срещата. Димитър Янчев също бе в основата на успеха със 17 точки, 4 борби и 3 асистенции. Наско Колев изигра страхотен мач и се отчете с 8 борби, 8 асистенции и 2 откраднати топки. Андрей Джамбазов също имаше огромен принос за успеха, оформяйки коефициент 18 – 9 точки, 9 борби, 5 асистенции и 4 откраднати топки.

За гостите от Рилски най-добре се представи Александър Милов, който записа 26 точки, 13 борби и 5 откраднати топки, Капитанът Адриан Секулов, се отчете със 17 точки, 6 борби, 5 асистенции и 4 откраднати топки, Бързаков също направи силен мач с 16 точки, 7 борби и 2 асистенции.

Предстои да бъде теглен жребият за финалната шестици, където ще се определи, на които дати и с кои съперници ще играем своите срещу, затова следете сайта ни shumenbasket.org както и фейсбук страницата facebook.com/ShumenBasket за да разберете всички подробности за предстоящата програма на БК Шумен в А група при мъжете.