Дунав Русе – БК Шумен 68:79 (А група – регион „Изток“, 4 кръг)

Шумен записа трета победа в регион „Изток“ на мъжката А група. В мач от 4-ти кръг на първенството, шуменци се наложиха със 79:68 над Дунав 2016 Русе и така запазиха второто място във временното класиране, където водач продължава да бъде ИУ Варна с 4 победи от 4 мача. За русенци пък това е първо поражение, но за момента те са изиграли само две срещи.

Мачът започна равностойно, двата тима си размениха по два коша за 4:3 в полза на домакините, Янко Янков изведе Шумен напред с тройка, но тя бе върната от Денис Титов в последвалата атака. Последва нова размяна на точно попадения и до средата на частта резултатът бе само точка за гостите. След това, обаче шуменци започнаха да пропускат под коша на съперника, а Дунав направи серия от 10:1 и поведе с 19:11. В самия край на частта за Шумен се разигра Янков, който освен два успешни наказателни удара вкара и тройка, а за домакините се разписа Титков – 22:16 в края на първата четвърт.

Втората четвърт започна с тройка на Титов, последваха 2 безрезултатни минути, в които двата отбора се надпреварваха да пропускат. Два бързи коша на Димитър Янчев върнаха преднината до 6 точки за русенци. До средата съперниците си размениха по два точни изстрела, последва точен изстрел на Росен Иванов от тройката и преднината на Дунав бе намалена до едва 2 точки – 30:28. В следващите няколко минути добра игра на Дунав в защита им позволи отново да качат преднината до 6 точки, но отново най-опитния в нашия тим Янко Янков показа своята класа в оставащата 1 минута до края. Първо бе точен от тройката, добра защита за нашия тим и кош на Янчев, намалиха преднината на Русе на една точка, в следващата атака Титков бе фаулиран от тройката и отбеляза всички наказателни за домакините. Но в оставащите 10 секунди до края Янков с много умело движение елиминира личния за пазач и освен успешна стрелба си заработи и наказателен удар, Дунав сгрешиха при изнасянeто и при оставащи едва 0.9 секунди до края, играещия треньор на нашия тим повтори движението, но доста по-бързо и успя да изстреля топката едва 0.2 преди финалната сирена за полувремето. Така Шумен се оказа с точка преднина преди почивката.

Третата четвърт бе в полза на Шумен, нашите направиха серия от 9:2 като главна заслуга имаше Васил Михайлов, който беше много по-ефективен при нападенията си отколкото през първото полувреме. Янко Янков също добави няколко добри атаки, а в самия край се разигра и Антонио Станков, който освен няколко добри изяви в защита, успя да отбележи една тройка. В самия край Титов отбеляза от тройката и намали преднината на Шумен до 12 точки, но отново Станков завърши успешно хубава атака за Шумен, за да ни изведе с 66:52 преди последната част.

В последната четвърт шуменци играеха чудесно в защита и не позволиха на Дунав да се доближат в резултата. Двата тима си разменяха кошове, което беше в полза на Шумен, които въпреки че останаха без водещия си борец под кошовете – Андрей Иванов напуснал за 5 фаула, успяваха да овладеят борбите и не даваха възможност на русенци да отбелязват лесни кошове. Срещата завърши при 68:79 в полза на Шумен и така отборът се върна на победния път след загубата от ИУ Варна.

Най-полезен за Шумен бе Васко Михайлов – 23 точки, 15 борби и 3 аистенции. Янко Янков завърши с 22 точки и 7 борби. Янчев се отчете с 11 точки, а Антонио Станков записа 8 точки, 3 асистенци и 2 откраднати топки.

За домакините Титов бе най-резултатен с 19 точки. Титков пък отбеляза 17 и открадна 3 пъти топката. Много силен мач направи и Диан Георгиев, който освен 12 точки, записа 10 борби и 2 асистенции.

Следващият мач на БК Шумен е в неделя срещу Черноморец Бургас в зала Младост от 17 часа.