Сезон 2017/18: Икономически университет – Шумен 99:73 (А група, регион Изток, 6 кръг)

БК Шумен записа петата си загуба от началото на сезона в А група при мъжете. Нашият отбор загуби гостуването си на Икономически университет със 73:99 и остава на последно място в регион „Изток“ след изиграване на 6-ти кръг. За ИУ Варна това е шести пореден успех, с който те се бетонират на първото място в регион „Изток“ и са почти сигурни участници в Първа шестица през пролетния полусезон на А група. Добрата новина в този мач бе завръщането на капитана на Шумен – Янко Янков, който лекуваше контузия. Лошата бе, че контузия в ръката попречи на най-полезния играч в А група от миналия сезон – Андрей Иванов да вземе участие в мача за Шумен.

Срещата започна добре за домакините, които откриха с тройка. Бившият състезател на ИУ, Антон Диков обаче бързо върна две точки за Шумен. Последваха 4 минути, в които двата отбора играеха равностойно и си разменяха успешни атаки. За домакините Николай Георгиев бе най-резултатен, а за Шумен се разписаха Кирилов, Денчев и завърналият се в игра след контузия капитан – Янко Янков. При 12:8 в полза на ИУ, Кирилов реализира кош с фаул, а в последвалата атака Росен Иванов бе точен от тройката и Шумен излезе напред с две точки. След последвалия тайм-аут, „икономистите“ затегнаха защитата и от своя страна направиха силна серия в нападение, като точни бяха Николай Николов и Борисов. Разликата се качи до 8 точки в полза на ИУ преди Кирилов да върне две точки. Нова тройка на Николов вдигна преднината до 9 за ИУ. До края на частта варненци поддържаха разликата, а в самия ѝ край Венелин Христов бе точен от тройката и я затвори при 12 точки преднина 35:23.

Втората четвърт Шумен заигра по-добре в защита и почти три минути не позволи на съперника до отбележи. За съжаление добрите изяви на нашия тим в защита не бяха подплатени с ефективно нападение и резултатът се задържаше 12 точки за домакините. Опитният отбор на Икономически университет все пак намери своя ритъм и след серия от 10 безответни точки предреши изхода от срещата. ИУ поведе с 24 точки и до края на частта не позволи на Шумен да намали преднината. Въпреки, че Мирослав Денчев реализира няколко хубави атаки за Шумен, варненци затвориха полувремето при 57:31 в своя полза.

Второто полувреме малко неща се промениха на игрището. „Икономистите“ пазиха отлично нашите баскетболисти и се възползваха от грешките ни в нападение, за да реализират на бърза атака. Николов, Георгиев, Кръстев и Коцев не пропуснаха да отбележат своите възможности за кош. Ивайло Тодоров направи пореден силен мач срещу бившия си отбор и освен, че реализира две тройки в тази част, организираше отлично нападението на своя отбор и Икономическия увеличи преднината си до 30 точки. Треньорския щаб на Шумен извърши множество промени в търсене на правилната петица, но това не даваше резултат.

В последната четвърт Шумен все пак заигра по-добре. Затегна защитата, а това подпомогна нападението. Серафимов, Денчев и Антон Диков откраднаха няколко топки и завършиха успешно бързите атаки за Шумен. Постепенните нападения на нашия отбор също се получаваха, Антон Диков отбеляза тройка и завърши успешно красив пробив, Шумен смъкна разликата до 20 точки.  За съжаление в последните две минути и половина нашите момчета, видимо по-изморени от съперниците си, не успяха да реализират нито веднъж, докато варненци отбелязаха 6 точки и затвориха мача при 99:73 в тяхна полза.

Най-полезен за Шумен в пореден мач бе Мирослав Денчев, който почти постигна трипъл-дабъл – 22 точки, 9 борби и 8 асистенции. Oсвен това Миро открадна 3 топки от варненци. Кирилов също направи силен мач за Шумен, отбеляза 13 точки и овладя 6 борби. Антон Диков допринесе с 12 точки, 3 борби и 2 асистенции, а завърналият се след контузия Янко Янков отбеляза 15 точки, хвана 5 борби и открадна 5 топки от съперника.

За Икономически университет най-полезен бе Николай Георгиев с 20 точки, 7 борби и 2 откраднати топки. Николай Николов се отчете с 19 точки и 4 борби. От скамейката Кръстев се включи с 11 точки и 2 борби.

Следващият двубой на Шумен е на 26.11.2017 (неделя) от 18.00 ч. в зала „Младост“. Това е отложен мач от 4 кръг и е изключително важен, защото при победа нашият отбор ще запази шансове поне за влизане в плейофите за Първа шестица.