Сезон 2017/18: Черноморец Бургас – БК Шумен 84:72 (А група, регион Изток, 3 кръг)

БК Шумен записа трета загуба в източния регион на А група. Нашият ти отстъпи със 72:84 на Черноморец при гостуване в Бургас. С тази загуба отборът остава последен в своя регион. За бургазлии това пък бе първи успех.

Срещата започна равностойно и двата тима си размениха по две успешни атаки. Играта и на двата отбора не вървеше в тези начални минути, но Шумен първи намери своя ритъм и след серия от 7:0 се откъсна в резултата. Последваха обаче силни минути за домакините, които затегнаха защитата, но и бяха улеснени от многото пропуски и технически грешки на шуменските баскетболисти и след серия от 10:0 обърнаха резултата. Края на първата четвърт дойде при 14:11 за бургазлии.

Втората четвърт продължи както бе завършила първата – шуменци играеха ужасно слабо в нападение, докато домакините си вкарваха възможностите. Тройки на Вангелов, Колев и Милчев за домакините им помогнаха да се откъснат напред в резултата и те затвориха полувремето с 16 точки преднина 37:21.

След ужасяващото първо полувреме в нападение, шуменци излязоха мотивирани да се върнат в мача. Добра защита и по-добри решения в нападение бяха в основата на серия от 10:2, Серафимов, Диков и Кирилов бележеха за Шумен в тези минути. Играчите на Черноморец се съвзеха след слабия старт на второто полувреме и кошове на Найденов и Димов отново увеличиха преднината им. Шумен не намали темпото и след две тройки поред на Мирослав Денчев стопихме разликата до 8 точки. За съжаление до края на третата четвърт Шумен започна отново да допуска множество грешки, а Димов, Найденов и Костов не спираха да бележат. Въпреки, че в заключителните минути на частта Росен Иванов се разигра за Шумен и отбеляза три тройки, домакините се оттеглиха с комфортна преднина от 17 точки – 64:47.

Последната четвърт нашият тим отново се хвърли да догонва в резултата, още от самото началото на частта Диков и Никола Николов отбелязаха две тройки. Нови грешки на Шумен обаче, позволиха на Димов, Колев и Милчев да вкарат лесно на бърза атака и така домакините поддържаха разлика от петнайсетина точки. След пет минути игра в последната четвърт Черноморец имаше комфортна преднина от 19 точки и се опитваше да доиграе спокойно срещата, но пресата на цяло игрище от страна на Шумен даде резултат и след няколко откраднати топки, Миро Денчев и Виктор Серафимов отбелязаха 10 последователни точки и стопиха отново аванса на Черноморец – 76:67 при оставащи 3.40 минути до края. Умората на нашите състезатели си каза думата, а опитните играчи на бургаския отбор не позволиха да се стигне до чудо и в следващите три минути успяха да удържат актива си, като дори го увеличиха с още три точки за крайното 84:72.

Слабото първо полувреме, многото пропуски в стрелбите (шуменци вкараха едва 24 от 79 си изстрела за целия мач), многото технически грешки – 19 за Шумен срещу само 10 за Черноморец и разбира се липсата на капитана Янко Янков бяха основните причини за загубата. В оставащите мачове до края на тази фаза от първенството Шумен няма право на грешки, за да има шанс за класиране в Първа шестица.

Най-добре от Шумен се представи Виктор Серафимов, който записа коефициент 21 – 19 точки, 5 борби и 4 асистенции, въпреки че допусна и 5 технически грешки. Мирослав Денчев пък записа 16 точки, 6 борби и 3 асистенции. Андрей Иванов отново доминираше в борбите под кошовете и записа 13. За съжаление се представи слабо в нападение и отчете едва 4 точки.

За Черноморец Бургас най-полезен бе Стоян Милчев с 19 точки, 12 борби, 3 асистенции и 5 откраднати топки. Емил Димов пък допринесе за успеха с 18 точки и 11 борби, а Деян Колев отбеляза 15 точки и грабна 8 борби.

Следващият мач е тук в Шумен срещу Чавдар Троян на 05.11.2017 от 17.00ч в зала „Младост“. Мачът е изключително важен, затова призоваваме всички наши фенове, които подкрепят отбора, елата в залата и нека заедно да помогнем на Шумен да се върне на победния път!