Сезон 2017/18: Шумен – Делфин Бургас 100:82 (А група, регион Изток, 10 кръг)

БК Шумен записа най-важната си победа в А група този сезон. В последен мач от първенството на А група, регион Изток, нашият тим победи Делфин Бургас със 100:82. Двубоят бе решаващ, защото щеше да определи кой от двата отбора ще се изправи в квалификациите за влизане в Първа шестица срещу Академик София. С победата Шумен си осигури четвъртото място в региона. Първият – Икономически университет и вторият – Чавдар Троян се класират директно за Първа шестица, докато третият Берое-2 също ще играе квалификации за влизане в Първа шестица, но срещу четвъртия в регион Запад, ЦСКА София.

Двубоят срещу Делфин започна добре за Шумен, които от самото начало се хвърлиха здраво и отбелязаха три бързи коша чрез Кирилов, Диков и Янков, за да поведат с 6:2. Бургазлии, обаче не се даваха и на свой ред също успяха да отбележат важни кошове в своите нападения и поддържаха разлика от 2 точки до средата на тази четвърт. За нашия тим отлично в тези минути играеше Виктор Серафимов, който завършваше успешно нападенията на Шумен. При оставащи 4 минути до края на частта Антон Диков отбеляза след хубав пробив и резултатът стана 20:17 в наша полза. Последва, обаче силна серия на Делфин, които чрез тройка на Николай Георгиев и пробив на Манол Тончев излязоха напред в резултата. Нов кош на Диков изравни – 22:22, но силната игра на Делфин продължи, след тройка на Костов и пробив на другия брат Тончев – Ростислав, разликата достигна 5 точки в полза на бургазлии. В края на частта Кирилов вкара един наказателен удар и двата отбора чуха сирената при 23:27 в полза на Делфин.

Втората четвърт започна с нова успешна атака за гостите, които отбелязаха кош и фаул чрез Георгиев. Шумен затегна защитата и след кошове на Янков, Диков и Серафимов, разликата бе намалена до 2 точки. Серията на нашия тим продължи и след нови два коша на Диков си върнахме преднината. Двата отбора отново се захапаха, но в тези минути бе видно, че шуменските баскетболисти играят доста по-здраво в защита. Разликата продължи да се увеличава в наша полза и минута преди края вече водехме с 11 точки 52:41. В последната минута бургазлии показаха характер. След тройка на бившия шуменски състезател Антонио Станков и два успешни наказателни на Манол Тончев, разликата бе намалена до 6 точки. В самия край обаче, Диков отбеляза поредния си фамозен кош и Шумен се оттегли на почивка при 8 точки преднина – 55:47.

Началото на второто полувреме започна равностойно и двата отбора си размениха по две успешни атаки – за Шумен се разписаха Диков и Джамбазов, а за Делфин точни бяха Георгиев и Ростислав Тончев. Не беше нужно много време от началото на третата част за шуменци да заиграят здраво в защита. Нашите успяваха да спрат атаките на гостите, докато в нападение, Диков, Янков и Серафимов продължиха да бележат майсторски и разликата се качи до 18 точки в средата на частта. Делфин успяха да се окопитят и направиха серия от 6 поредни точки – всичките отбелязани от Ростислав Тончев. Топ реализаторът на Шумен през сезона Диков отбеляза нов кош, но явно в тези минути Рости Тончев бе под пара и отбеляза от тройката. Делфин изиграха още една здрава защита, а в нападението си Манол Тончев успя да си изпроси фаул и след два успешни наказателни разликата бе намалена до 9 точки – 71:62. До края на частта съперниците успяха да си разменят по два коша, но Шумен имаше последното нападение и отбеляза чрез Кирилов, за да излезе напред със 78:66.

Последната четвърт започна с нов кош на Кирилов, а след открадната топка Диков също отбеляза, за да качи преднината на Шумен на 15 точки. Георгиев върна две, но Виктор Серафимов се възползва от хубава асистенция на Диков и отбеляза за Шумен. В тези решаващи моменти от мача, Шумен заигра познатата добра защита от началото на третата част и съвсем логично разликата отново започна да расте в наша полза. Милен Чолаков играеше отлично в защита и записа два зверски чадъра. Те от своя страна му вдъхнаха самочувствие и юношата на Шумен показа качествата си и в нападение, отбелязвайки кош с фаул на бърза атака, а след това и нов пробив. Разликата се качи до 24 точки в полза на Шумен. Антонио Станков отбеляза един от малкото кошове за Делфин в тази четвърт, но в последвалото нападение Кирилов вкара и по всичко личеше, че Шумен ще спечели важния двубой. Делфин очевидно се бяха примирили с поражението и спряха да си дават зор. Разликата скочи до 28 точки – 100:72. В последните минути Янков пусна на терена резервите на Шумен от юношеската формация, което позволи на гостите да вкарат 10 безответни точки, но това се оказа без значение и Шумен спечели мача със 100:82.

Най-полезен за Шумен в срещата бе Антон Диков. Той отбеляза 34 точки, хвана 15 борби, подаде 5 завършващи паса преди да напусне за 5 лични нарушения. С принос за успеха бяха още Виктор Серафимов с 18 точки, 5 борби и 3 асистенции, Кирил Кирилов с 20 точки и 12 борби, както и капитанът Янко Янков, който в пореден важен мач бе на висота и отчете 15 точки, 8 борби и 4 асистенции. Прекрасен мач от пейката за Милен Чолаков, който отбеляза 9 точки, хвана 3 борби, подаде 5 завършващи паса и на 2 пъти вдигна залата на крака със здрави чадъри.

За Делфин най-резултатен бе Костов със 17 точки. Той добави още 7 борби и 4 асистенции. Бившият играч на Шумен – Антонио Станков също показа класата си и записа 16 точки, 3 борби и 3 асистенции. Ростислав Тончев също вкара 16 точки, като още хвана 4 борби и подаде 5 завършващи паса.

За Шумен предстоят квалификациите за влизане в Първа шестица срещу изключително коравия отбор на Академик София. „Студентите“ ще гостуват в първия мач на 07.01.2018 година в зала „Младост“ в Шумен от 17.00ч, а реваншът е седмица по-късно на 14.01.2018 от 17.00 в Спортния комплекс в Правец.