2022/23 НБЛ 1 кръг: Черноморец – Шумен 94:87

Шумен отстъпи на Черноморец Бургас с 87:94 в откриващия мач на сезон 2022/23 в НБЛ. Срещата бе равностойна през почти цялото време, но бургаските „акули“ показаха повече желание за победа в края и успяха да затворят срещата в своя полза. Въпреки загубата Шумен показа, че ще бъде труден съперник през този сезон.

Срещата започна равностойно с размяна на кошове от самото начало. Двата отбора разчитаха на стрелбата от средна дистанция, като Майк Адеунми водеше шуменското нападение. До средата на първата четвърт отборите не успяваха да се надиграят и резултатът бе равен 11:11. До края на първата четвърт Кендеров направи силни минути за Шумен с една тройки и успешна стрелба под коша, а силно за „акулите играха Берг Мехмед и Георги Боянов. Паритета в играта не беше разделен и първата четвърт приключи при 22:22.

През втората четвърт Шумен започна по-силно от съперника. Нашият тим играеше отлично в защита, а нападението бе водено от новото шуменско попълнение – Николай Георгиев, който наниза две бързи тройки още в началото на четвъртта, а Шумен излезе напред с 6 точки – 30:24. Николай Титков обаче върна една от торйките и след нов кош на Боянов Черноморец отново се върна на само точка зад гостите. „Акулите“ изиграха силни две минути, в които поведоха с 4 точки, но кош на Секулов и нова тройка на Георгиев бяха достатъчни Шумен отново да поведе. Три минути преди края на частта резултата наново бе изравнен – 40:40. Черноморец успя да вкара един кош повече в оставащите минути и излезе в почивка с две точки преднина 49:47.

Третата четвърт също започна с по-силна игра за Шумен и след стрелба на Серафимов, два наказателни на Секулов и тройка на Адеунми, нашият тим поведе с 5 точки. Черниморец реагира мигновено чрез Кинг Революшън, който вкара тройка и още една стрелба от средна дистнация. Мачът продължи с размяна на кошове, но по-силната игра на домакините в защита и две торйки на Боянов им позволи да отворят преднина от 6 точки. „Акулите“ лесно стигаха до кошове в тези минути, а Майк Адеунми беше основното шуменско оръжие в нападение, чрез което не позволихме разликата на нарастне. При 7 точки аванс за бургазлии Николай Георгиев вкара торйка със сирената за край на частта и мачът остана да се реши в последните 10 минути.

Последната четвърт започна с размяна на кошове. Кинг Революшън продължи да показва точния си мерник, а отборът му задържаше преднината от 7 точки. В средата на частта домакините показаха най-добрата си защита и след поредица откраднати топкии и бързи атаки преднината им достигна 13 точки. Шуме обаче не се предаде и успя да отговори. Водени от Серафимов Кендеров и Адеунми, шуменци успяха да отбележат 9 поредни точки и да се доближат максимално до съперника. Забивка на Лепичев след отлична комбинация на пик енд рол обаче отново качи разликата до 4 точки. Шумен не успя в оставащите минути да реализира кош след добра защита на бургазлии, а те отбелязаха лесни три точки и затвориха мача със 7 точки аванс – 94:87.

Адриян Секулов бе най-полезен за Шумен с 14 точки, 5 борби и 6 асистенции. Рей Идоу бе най-резултатен за нашия тим с 19 точки, а Майк Адеумни доабви 18. От пейката силно включване за Николай Георгиев, който записа 15 точки (4 тройки).

За Черноморец силно играха Георги Боянов с 23 точки и 10 борби, Симеон Лепичев с 20 точки и 5 борби, както и Николай Титков с 12 точки и 12 асистенции. Кинг Революшън се включи силно от пейката с 20 точки и 5 борби.

Следващият мач на Шумен е още този четвъртък – 13 октомври. Нашият тим приема в „Арена Шумен“ новакът ЦСКА София, а срещата е с начален час 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: