2022/23 НБЛ 7 кръг: Шумен – Спартак Плевен 86:79

Шумен нанесе първа загуба на Спартак Плевен този сезон след като го победи с 86:79 в собствената си зала в мач от 7 кръг на НБЛ. Момчетата на Янко Янков поведоха в средата на първата част и не изпуснаха аванса си до самия край, въпреки че Спартак направи силна трета четвърт и бе близо до обрат. Шумен вече е с 2 победи от 7 мача, докато плевенчани са с 6 победи и 1 поражение.

Срещата започна по-добре за гостите, които бяха водени от Маринчешки и Чернокожев. Авансът им стигна 5 точки – 9:4 до средата на първата четвърт и от този момент насетне по-добрият отбор на терена бе Шумен. Тройки на Кендеров и Николай Георгиев, както и забивка на шуменския център обърнаха резултата в полза на Шумен – 12:11. По-добрата защита на шуменци даде възможност на нашия тим да организира лесно нападенията си, а основният диригент на тима – Адриян Секулов бутна две бързи тройки за аванс от 7 точки. Шумен продължи с добрата си игра в нападение до края на първата част, но и Спартак не позволиха разликата да прехвърли 10 точки. Частта бе затворена с 9 точки аванс за Шумен – 25:16.

През втората четвърт Шумен продължи да играе отлично в двете фази на играта. Майк Адеунми, Джавонти Елис и Секулов качиха шуменската преднина до 17 точки още в началото на частта. Спартак изравни играта и мачът се движеше 15-17 точки в полза на Шумен. При оставащи три минути до края на първото полувреме Шумен направи нова силна серия и авансът скочи до 20 точки – най-голямата преднина в мача. Но Спартак намери сили да върне част от изоставането си, което бе намалено до 14 точки, а забивка на Николай Георгиев оттегли двата отбора на почивка при 50:34 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна с размяна на точки. Двата отбора намираха лесен начин да стигат до коша на противника и в началото на третата четвърт разликата се движеше 17-18 точки в полза на домакините. Спартак ясно показа, че няма намерение да се предава и искаше да се върне в мача. Точно това се получи. Гостите се раздаваха повече в защита, възползваха се от грешките на Шумен, а Мартин Маринов, Станимир Маринов и Ивко Ивков показаха реализаторските си умения, което започна да топи шуменската преднина. В края на третата част авансът на Шумен бе едва 5 точки – 68:63.

В последния период шуменци показаха характер водени от Адриян Секулов, който освен че бележеше, подаваше и добри пасове към съотборниците си. Шуменската преднина се качи отново до 8 точки. Двата отбора се захапаха в тези минути, но Шумен се оказа в много неизгодно положение след като Рей Идоу и Константин Паисиев напуснаха за 5 лични нарушения, а Николай Георгиев получи травма в глезена. Въпреки, че загуби тримата си най-високи играчи Шумен намери начин да задържи преднината си. Изключително важна тройка на Джавонти Елис 2 минути преди края, която върна шуменския аванс до 7 точки, даде много енергия на домакините и те успяха да покажат характер, задържайки аванса – 86:79 и втора победа за Шумен в НБЛ този сезон срещу лидера във временното класиране.

Адриян Секулов бе с най-голям принос за победата на Шумен – 27 точки, 10 борби и 5 асистенции. Георги Кендеров бе на познатото си ниво и записа 17 точки, 7 борби и 4 асистенции. Рей Идоу с 11 точки и 8 борби, Николай Георгиев с 13 точки, както и Дажвонти Елис с 8 точки, 5 борби и 4 асистенции помогнаха за втората шуменска победа.

За Спартак Плевен силен мач направиха Мартин Маринов с 18 точки и 3 борби, Цветомир Чернокожев с 13 точки и 5 борби, Дейвид Хоутън с 13 точки и Ивко Ивков с 12 точки.

В следващия 8 кръг Шумен почива, а в 9 кръг ще е поредното домакинство срещу шампионите на НБЛ – Балкан Ботевград. Срещата ще се играе на 7 декември от 18.30 ч. в „Арена Шумен“

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: