Юноши(19): Шумен отстъпи след продължение на БУБА Баскетбол в първия си мач

снимка: Тони Тончев BGBasket.com

Юношите на БК Шумен стартираха със загуба във финалите на републиканско първенство. Нашият тим отстъпи след продължение на БУБА Баскетбол. Редовното време на мачът от първи кръг в група „В“ завърши при равен резултат 69:69, но в продължението софийският отбор показа много по-голяма воля за победа и се наложи с 86:73.

Двубоят в зала „Триадица“ започна равностойно и двата тима не успяваха да вземат надмощие, гонейки се в резултата. При 13:13 и оставащи две минути и половина до края на първата четвърт, БУБА вкараха тройка, но Шумен отговори само с един точен наказателен. В последната атака за частта софиянци вкараха още един кош след добър пробив и се оттеглиха с преднина от 4 точки – 18:14. Втората четвърт започна отлично за Шумен – тройка и пробив ни върна напред в резултата с точка – 18:19. За съжаление от този момент до края на полувремето нашите юноши излязоха от ритъм, започнаха да пропускат и да грешат в нападение, а в защита извършихме 5 отборни нарушения само 3 минути след началото на втората част и БУБА се възползваха. Домакините в този двубой трупаха постепенно преднина, като в края на полувремето авансът им достигна 12 точки – 39:27.

През второто полувреме Шумен излезе преобразен. Нашите юноши вкараха шест безответни точки в първата минута и половина на третата четвърт. Отличната ни защита в тези минути даде резултат и до средата на частта вече водихме с 4 точки – 43:47. БУБА изравни играта след първите пет минути, но в самия край на тази четвърт, шуменският отбор показа много по-добра игра и след серия от 9 безответни точки поведохме с 50:58 преди последните 10 минути. Последната четвърт започна равностойно, Шумен се възползва от добрите пробиви на своя капитан, но софийският отбор също отбеляза в своите опити за стрелба и разликата се запазваше 8-10 точки. Седем минути преди края БУБА натисна здраво в защита и това даде резултат. Пресата на софийския тим им помогна да смъкнат разликата до 4 точки. Шумен върна един кош, но софиянци вече бяха набрали самочувствие и в следващите две минути си върнаха преднината – 65:64. Двубоят стана изключително драматичен, като и двата отбора си размениха по един коша. Нашият все пак бе по-точен и минута и половина преди края имахме преднина от 2 точки – 67:69. За съжаление капитанът на Шумен извърши петия си фаул и трябваше да напусне игра. До края на срещата БУБА реализира два наказателни от линията и успя да прати мачът в продължение, като преди това и двата отбора пропуснаха по една стрелба за победата.

В продължението липсата на шуменския капитан и основен плеймейкър си каза думата. БУБА изглеждаха и доста по-свежи и дееспособни на игрището. Две точни стрелби от тройката ги изведоха с 8 точки напред. Духът на шуменския тим бе прекършен и до края софиянци качиха още преднината си, която стигна 13 точки 86:73.

Днес Шумен се изправя срещу ЦСКА София 17.00ч в зала „Триадица“ и победата за нашия тим е задължителна ако искаме да запазим шансове за класиране на полуфиналите. В другия мач от групата се срещат победителите от първи кръг – БУБА и Рилски спортист („Рилецо“ победи ЦСКА в другия мач от нашата група с 83:76).