Гроздалин Грозданов представи книгата си „100 години баскетбол в Шумен“

Дългогодишният баскетболен състезател, треньор, деятел и бивш председател на БК Шумен – Гроздалин Грозданов представи днес книгата си посветена на 100-годишнината от появата на баскетболната игра в град Шумен. На пресконференция в БТА Шумен, на която присъства и настоящият изпълнителен директор на клуба – Янко Янков, авторът на „100 години баскетбол в Шумен“ запозна медиите със своя труд и разказа интересни факти за историята на баскетбола в града ни.

„Мотото на книжката е „Историята на един велик спорт в един малък град някъде на нашата планета“ – бяха встъпителните слова на Грозданов. Написването на книгата не е било лесна задача и първоначално авторът е имал съмнения дали трябва да се заеме с тази отговорна задача, но важността да се знае и помни историята са надделели при вземане на решението.

Самата книга е изключително ценна с това, че в нея са включени не само фактите около историята на баскетбола в Шумен, но и спомени на преките участниците развивали играта с оранжевата топка в града ни. Грозданов поясни, че е ползвал както периодичните издания, публикували новини за баскетбола в периода 1924 – 2020 г., така и публикациите на покойните журналисти Николай Чакъров и Борис Павлов. Богат и интересен снимков материал ще потопят читателя във времена, в които любовта към баскетбола е била движещата сила за развитието му в града под Шуменското плато. Много преди телевизионните предавания от НБА и Евролига, много преди блясъка на световните първенства и олимпийските игри, в Шумен е имало мъже и жени, които са посветили живота си на играта баскетбол и са допринесли поколения наред да спортуват, да се радват на успехите на местните отбори и да продължат делото на своите предшественици.

Янко Янков изказа своите поздравления към Грозданов за труда, и сподели че книгата е важна за шуменци, но е важно и подрастващите да се запознаят с историята, с върховете на играта в града.

Можете да гледате запис на пресконференцията тук – Българска Телеграфна Агенция

За всички, които желаят да се сдобият с книгата на Гроздалин Грозданов – „100 години баскетбол в Шумен“, следете сайта ни – shumenbasket.org както и Фейсбук страницата на отбора – ShumenBasket, където скоро ще откриете, откъде можете да я закупите.