2021/22 НБЛ 25 кръг: Берое – Шумен 105:68

Шумен загуби гостуването си от 25 кръг на НБЛ в Стара Загора от Берое със 105:68. Берое са в здрава битка за 4-5 място с отборите на Черноморец, Спартак Плевен и Академик Пловдив и в този мач се видя защо старозагорци се целят в първата половина на крайното класиране този сезон. Това е 13 победа за старозагорци този сезон, докато Шумен остава с три успеха през настоящата кампания.

Срещата започна много по-добре за домакините, които демонстрираха отличната си стрелба. Само минута и 19 секунди след началото пък водещият реализатор на Шумен получи контузия и напусна срещата. Това допълнително наля олово в ръцете и краката на шуменци, а Берое поведе с 11:2 след само 3 минути игра. Тройка на Кендеров и точен изстрел на Биелич не позволиха на Берое да се откъсне с двуцифрена преднината в средата на частта. Домакините обаче играеха вдъхновено в защита с много себераздавене и разликата продължи да расте стигайки 16 точки. Нов кош на Кендеров затвори първите 10 минути при 32:18 за Берое.

Втората десетка продължи с отлична стрелба за домакините, които стигаха до лесни позици и не пропускаха. Александър Янев и Антон Кук показаха, че са сред най-добрите реализатори в НБЛ. Шумен пък бе на другия полюс, почти нищо не влизаше за гостите. Разликата продължи да расте достигайки 25 точки секунди преди края на полувремето и единствено благодарение тройка на Теодор Димитров шуменци затвориха втората четвърт със само 22 изоставане.

Нищо не се промени за началото на второто полувреме. Берое все така бележеше при своите атаки, а Шумен дори намали още процента си успеваемост при стрелба. Рядко се виждаха добри изяви на Маръкс Майерс и Деян Биелич, но те не бяха достатъчни за това Шумен поне да играе равностойно. Берое пък разчиташе на Виктор Маргаритов, Седариан Рейнс и Александър Янев за увеличаване на аванса си.

В последната четвърт Шумен сякаш най-сетне счупи гипса и започна да вкарва. Точките за нашия тим идваха основно от двата центъра – Милош Чойбашич и Деян Билич. Чойбашич изигра силна четвърт, но за съжаление защитата на Шумен така и не успя да спре силната стрелба на домакините, които отново показаха отличен процент. Берое завърши мача със 17 тройки при успеваемост от 51%, което е феноменален показател за НБЛ. Не случайно старозагорци отбелязаха 105 точки, докато Шумен завърши с 68.

За Шумен на ниво бяха Деян Биелич с пореден дабъл-дабъл – 25 точки и 15 борби. Заместникът му в подкошието Милош Чойбашич също игра добре – 12 точки и 7 борби. Маркъс Майерс отчете 10 точки и 4 асистенции.

За Берое отличен мач направиха обичайните заподозрени – Александър Янев с 25 точки, 5 борби и 4 асистенции, Антон Кук с 22 точки, 6 борби и 3 асистенции, Седариан Рейнс с 11 точки, 9 борби и 4 асистенции, както и Дамян Минков с 16 точки и 3 борби.

На 22 април – Разпети петък, Шумен ще приема Балкан Ботевград в мач от 26 кръг -предпоследния мач от редовния сезон. Балкан са втори във временното класиране и се надяваме да видим класен баскетбол в „Арена Шумен“.

 
Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: