2022/23 НБЛ 2 кръг: Шумен – ЦСКА 68:70

ЦСКА записа победа със 70:68 в гостуването си на Шумен в мач от 2 кръг на НБЛ. Това е първа победа на „армейците“ в елита на българския баскетбол след 13-годишна пауза. Шумен пък записа второто си поражение от началото на сезона след като и в Бургас малко не достигна на шуменци за успеха.

Срещата започна равностойно, двата отбора си разменяха водачеството в първите минути на мача. ЦСКА все пак взе предимство след по-силна игра в нападение, което бе водено от Зейн Ноулс и Алекс Симеонов. Във втората половина на първата четвърт „армейците“ поведоха със 7 точки и удържаха аванаса си до края на периода, за да го спечелат с 27:20.

Шумен отговори още в началото на втората четвърт с изключително активна защита, която ограничи точките на ЦСКА до минимум.  Авансът на гостите бързо бе стопен и Шумен излезе начело след силна игра в нападение на Секулов, Адеунми и Елис. „Червените“ бяха ограничени до само 9 точки в този период, но Шумен не успя да се възползва по-добре от добрата си защита и да си осигури двуцифрен аванс преди почивката. Все пак шуменци затвориха първото полувреме с преднина от 7 точки – 43:36, като и късмета на домакините проработи в края, тъй като Мартин Сотиров успя да открадне топката в последното нападение на Шумен и вкара зад центъра, но изстрелът му дойде секунда след прозвучаване на сирената.

След почивката Шумен продължи да играе отлично и увеличи аванса си до 12 точки, след силна игра на Джавонти Елис в началото на третата четвърт. ЦСКА обаче намери сили да се върна в мача. Националът Алекс Симеонов показа класата си в нападение и реализира поредица от далечни изстрели. Дамян Минков и Дерил Оунес също показаха добра стрелба, но Симеонов бе трудно удържим от шуменци и ЦСКА се доближи до само 1 точки преди последните 10 минути.

В последната част от срещата защитата бе доминираща и за двата отбора. Зрителите видяха малко точки, а ЦСКА успяваше да се справи с една идея по-добре в нападение и водеше през почти цялата четвърта част с 4-5 точки. В самия край Шумен намери сили да се доближи максимално до съперника след поредица добри защити, но в последните си две атаки нашият тим така и не намери начин да стигне до коша на противника и да докара мача поне до продължение. ЦСКА се поздрави с първат победа за сезона след 70:68.

Силен мач за Шумен записа Майк Адунми след 17 точки и 10 борби. Адриян Секулов също игра на ниво – 10 точки и 9 борби. Джавонти Елис записа 11 точки и 6 борби от пейката.

За ЦСКА с дабъл-дабъл се отличи Зейн Ноулс – 17 точки и 12 борби. Алекс Сименов отново направи силен мач в Шумен с 19 точки и 8 борби. Дерил Оунес бе полезен с 10 точки и 4 асистенции.
В следващия кръг Шумен излиза в регионалното дерби срещу Черно море Тича. Мачът ще се играе на 23 октомври в зала „Христо Борисов“ във Варна от 18.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: