2021/22 НБЛ 10 кръг: Рилски спортист – Шумен 108:56

Шумен отстъпи при гостуването си на носителя на Суперкупата на България – Рилски спортист със 108:56 в мач от 10 кръг на НБЛ. Това е 10 поредна победа за отбора от Самоков, който е непобеден до момента и води убедително във временното класиране на шампионата. Шумен пък ще продължи битката с отборите на Ямбол и Черно море за 8 място – даващо право за участие в плейофите.

Както в първия двубой между двата отбора, игран преди 3 месеца в Шумен, така и този мач започна с изключително силна игра на Рилски спортист, които очевидно не подценяват нито един мач от НБЛ. Водени от Трей Портър и Павлин Иванов в нападение, самоковци бързо си осигуриха комфортна преднина от 19:3 в първите пет минути от мача. Шумен заигра по-освободено в нападение до края на първата четвърт и започна да вкарва възможностите си. Защитата на шуменци обаче нямаше отговор за ефективните атаки на „Рилецо“ и първата четвърт завърши с 16 точки преднина за домакините – 31:15.

Втората четвърт предложи още от същото. Доминация на Рилски спортист в подкошието, много концентрирана игра в защита, която не позволяваше на Шумен до стига до лесни точки и изключително бързо взаимодействие в нападение, което често оставяше Мирослав Васов, Алън Хес и Васил Попов на лесни стрелби. „Рилецо“ взе и втората четвърт с убедителен резултат 31:19 и се оттегли с 28 точки аванс на почивка.

След подновяване на играта за второто полувреме почти нищо не се промени на игрището, а дори защитата на Рилски спортист бе още по-ефективна. За 10 минути игра Шумен отбеляза едва 8 точки, докато домакините бяха безмилостни и продължиха да налагат високо темпо в нападение, което им донесе 29 точки. В последната четвърт играта се изравни, Шумен показа по-добра защита, но нападение на отбора от североизтока така и не успя да покаже най-доброто, на което е способно. Самоковци добавиха още три точки към преднината си в последните 10 минути и оформиха убедителния си успех – 108:56.

Александър Милов изигра отново силен мач за Шумен. Той записа 15 точки и 4 борби. Новото попълнение – Маркъс Майерс също бе на ниво и отечете 11 точки и 3 откраднати топки.

Мирослав Васов бе най-резултатен за Рилски спортист с 20 точки, Брендън Браун помогна за успеха с 14 точки и 4 асистенции, а Алекс Симеонов отчете 12 точки и 5 борби. Общо 7 играча на „Рилецо“ успха да запишат 10 или повече точки в мача, знак за силния състав на носителите на Суперкупата на България.

След новогодишните празници Шумен ще бъде домакин на Черноморец Бургас. Мачът е насрочен за 5 януари 2022 година от 18.00 ч. в „Арена Шумен“. Публика ще бъда допускана в залата срещу Зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: