2022/23 НБЛ 13 кръг: ЦСКА – Шумен 79:58

Шумен отстъпи на ЦСКА София с 58:79 в гостуването си от 13 кръг на НБЛ. Шуменци отново изиграха силно първо полувреме, но липсата на двама основни играчи в лицето на Джавонте Елис и Виктор Серафимов се отрази през второто полувреме. Нашият тим не можа да намери ритъма си на игра и загуби срещата. Шумен остава с 2 победи, докато ЦСКА се изкача до 4-то място във временното класиране със 7-та си победа през сезона.

Мачът започна по-силно за „червените“, които поведоха с 6:0 след два коша на Нолс и един на Сотиров. До средата на първата четвърт Шумен трудно стигаше до отворени стрелби, но и ЦСКА не се възползва максимално. Най-голямата преднина на домакините стигна 7 точки. От този момент насетне Шумен се събуди. Тройка на Николай Георгиев върна нашият тим в мача и до средата на първата четвърт резултатът бе изравнен. Последваха минути, в които двата отбора си размянаха кошове, а ЦСКА все пак затвори първата част с минимална преднина – 16:15.

Втората четвърт продължи с равностойна игра, двата отбора си размениха няколко коша за началото ѝ, но Шумен показа доста по-добра защита в тези минути. Нашият тим не позволяваше на „армейците“ да стигнат до лесни позиции за стрелба и шуменци поведоха в резултата след кош на Пламен Русков. В средата на частта Адриян Секулов качи шуменската преднина до 5 точки. ЦСКА обаче не позволи на разликата да стане двуцифрена и до края на първото полувреме двата отбора си разменяха кошове. Шумен се оттегли на почивка с аванс от 5 точки след тройка на Николай Георгиев – 34:29.

ЦСКА стартира ударно второто полувреме с две тройки Оуенс и Калахан. Секулов върна кош след пробив, но нова тройка на Сотиров изкара ЦСКА напред в резултата и от този момент нататък „армейците“ диктуваха събитята на терена. Софиянци играеха отлично в защита и принудиха шуменци да извършат редица грешки, които бяха наказани на бърза атака. Калахан, Оуенс и Нолс носеха точките за „червените“, които методично увеличаваха преднината си, за да достигне 9 точки в края на третата част.

Последната четвърт започна тежко и за двата отбора, които явно са празнували по Коледа. Шумен върна един кош чрез Майк Адеумни. След поредица пропуски последва тройка на Калахан за домакините, която бе върната от Николай Георгиев още в следващата атака. Авансът на ЦСКА от 7 точки се запази почти до средата на четвъртия период. По-опитният отбор на ЦСКА обаче знаеше, че това са решаващите минути и отново започна да играе агресивно в защита. Грешките на шуменските баскетболисти не закъсняха, като на няколко пъти дори бяха пропилени добри възможности на контра атака. „Червените“ си вкараха бързите атаки и преднината им се изстреля до 17 точки. В заключителните минути софиянци сложиха още 4 точки към аванса си и затвориха мача при 79:58.

Николай Георгиев изигра поредния си силен мач за Шумен с дабъл-дабъл – 18 точки и 11 борби. Адриян Секулов също бе сред лидерите – 11 точки, 8 борби, 6 откраднати топки и 4 асистенции. Георги Кендеров записа 12 точки и 2 борби и 3 асистенции.

За победителите с най-голям принос бе Зейн Нолс – 20 точки и 9 борби. Дерил Оунес завърши с 15 точки, 11 борби и 6 асистенции. Алекс Симеонов бе ефективен с 12 точки и 8 борби.

Следващият мач на Шумен ще е през новата 2023 година. Нашият тим приеме на свой терен местния съперник – Черно море Тича. Срещата ще се играе на 7 януари от 17.30 ч. в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: