Гроздалин Грозданов – една легенда на 70!

Да си любител на баскетбола в Шумен и да не си чувал името на Гроздалин Грозданов?! Хипотеза от сферата на невъзможното, както би казал един прочут английски детектив… Днес, 01.11.2015 една от емблемите на шуменския баскетбол навърши 70 години!

Кой е Гроздалин Грозданов всъщност? Още като дете Грозданов показва, че е наследил спортния ген от баща си Георги, който е един от най-знаменитите шуменски футболисти на миналия век. Освен към футбола, Гроздалин показва интерес и към онази интересна и динамична игра с оранжева топка наречена баскетбол. Част от едно талантливо поколение, той и съотборниците му от ДФС „Панайот Волов“, под ръководството на Живко Жечев записват паметни успехи и успяват да стигнат до републиканските финали, където печелят и титла през 1959 г. Младият Грозданов не се задоволява с успехите само в един спорт, той показва разнородния си талант и в хандбала и в спортната гимнастика, но и в Цар Футбол. Той е част от юношеския отбор на Волов Шумен, а и става армейски шампион на България през 1965.

Грозданов доказва, че освен способен атлет е и ученолюбив – завършва Московския институт по физкултура, а докато следва е два пъти поред шампион на Москва по баскетбол с отбора на „Буревестник“ (1969 и 1970). След като завършва висшето си образование се завръща в родния Шумен и се отдава изцяло на спорта. Треньор е по спортна гимнастика към „Панайот Волов“ и заедно с Галина Димитриевна подготвя такива майстори на спорта като Красимира Димова и Бистра Жекова. Разбира се най-големите му успехи са на баскетболното игрище. Като треньор в баскетболния клуб, той успява да изведе юношите до шампионската титла през 1978. Изгражда имена като Райна Апостолова и Бистра Костова, които стигат и до националния отбор. След промяната през 1989 г. Грозданов продължава да работи като треньор по баскетбол и по времето, когато баскетболният клуб в Шумен носи името „Фикосота“ и постига най-големите си успехи, той е треньор на още едно талантливо поколение, което извежда до сребърните медали при момчетата до 14 г. Сред тези таланти личи и името на един от най-добрите шуменски баскетболисти и национал на България за юноши – Бойко Миленков. Като учител в математическата гимназия „Нанчо Попович“ записва пък най-големите успехи в училищните първенства, извеждайки отбора на ПМГ няколко години поред до републикански финали и завоювайки медали. Друг сред най-талантливите възпитаници на Грозданов е и сегашният капитан на БК Шумен – Янко Янков.

Грозданов ще се запомни и като основател на научно-приложната лаборатория към ОС на БСФС, зам.-председател на ДФС Шумен, управител на „Шумен спорт“ (УСИП), както и зам.-директор на УСШ Шумен, учител по физкултура и председател на звеното за предолимпийска подготовка на шуменските спортисти. Разбира се до миналата година Гроздалин Грозданов бе и изпълнителен директор на БК Шумен, както и председател на управителния съвет на клуба.

Дължим много на Грозданов, за професионализма, за отдадеността му към баскетбола в Шумен през годините, за спортния дух, който успяваше да предаде на своите възпитаници… Дължим много и на Гроздьо, на „тренера“, който бе насреща в труден момент, който проявяваше разбиране, който съветваше и ни напътстваше, за да вземем правилното решение!

Честит 70-ти рожден ден, Тренер! Пожелаваме ти здраве, дълголетие и още много щастливи мигове покрай красивата игра с оранжевата топка!