Запознайте се с Милош Младенович – новият треньор в школата на БК Шумен

Баскетболен клуб Шумен направи поредна стъпка към развиване на своята школа. Към треньорския щаб на клуба ни се присъедини сръбският специалист – Милош Младенович. Той, заедно със Звонко Папак, Янко Янков, Андрей Джамбазов и Иванка Крумова ще развиват шуменските баскетболни таланти. Милош е от пет дни в Шумен и ние го потърсихме за интервю. Ето какво сподели той:

БК Шумен: Здравейте, тренер Младенович, добре дошли в Шумен. Разкажете ни за Вас и Вашата кариера.

Милош Младенович: Вече 22 години съм баскетболен треньор. Играл съм баскетбол за Здравле Лесковац, където Звонко Папак беше спортен директор. Започнах треньорската си кариера в школата на Цървена звезда Белград – женското направление. Водил съм всички възрасти – пионерки, кадетки, девойки и съм бил помощник треньор на първия отбор. С отбора на Цървена звезда съм спечелил титлата на Сърбия с всички възрасти, а с първия отбор като помощник съм печелил титлата и купата на Сърбия. След това се върнах в родния си град и съм водил юношите на Здравле Лесковац, както и първия отбор на жени. За първи път дойдох в България през 2012 и съм бил треньор на Спартак-МВР София. Последва престой в Русия, където съм тренирал подрастващите отбори на Ростов на Дон. Бил съм и помощник треньор на първия отбор. След това водих БК Наблус в Палестина, където стигнахме до финалния плейоф. Върнах се отново в Лесковац, за да водя първия отбор на Здравле в сръбската лига. Последва престой в Румъния, след това в Турция с отбора на ББ Анталия, а после дойде пандемията от КОВИД-19.

БК Шумен: Изключително богата визитка имате. Споменахте, че сте бил за кратко в България като треньор на Спартак-МВР. Какви впечатления успяхте до придобиете за българския баскетбол от този период?

Милош Младенович: Да, през 2012 бях в София треньор на Спартак Капитoл МВР във втора лига. Тогава първенството бе разделено на две групи, което от една страна бе добре, защото България е голяма държава, но не бе добре за качеството на баскетбола, защото отборите са малко. София е в едната лига, Плевен е в другата, а трябваше да са в една обединена. По това време тренирах млади играчи като Боян Тенев, Сашо Гогов, Ивайло Вучков – все добри, млади играчи. Но не знам след това как са се развили кариерите им. Смятам, че големите отбори трябва да са в първа лига и в нея могат да се привличат чуждестранни играчи с цел повишаване на качеството, а втора лига трябва да е основно за развитие на младите играчи.

БК Шумен: Отскоро си в Шумен, само 5 дни си тук, но все пак успя ли да опознаеш клуба и какво е първото ти впечатление?

Милош Младенович: Да запознах се с всички треньори тук – със Звонко Папак се познавахме от преди, с Янко, с Андрей, с Иванка вече се запознахме. Очаквам да работим добре, да си помагаме в постигане на задачите. Видях и повечето от децата, смятам, че са талантливи.

БК Шумен: Според Вашите разбирания за баскетбола, кое е най-важното, което да направи от младите таланти добри баскетболисти?

Милош Младенович: Смятам, че най-важното за младите баскетболисти е да тренират редовно и да не пропускат тренировки. Ние в Сърбия имаме същи проблем като тук – училищата са на смени и отборите не тренират заедно и редовно – пропускат тренировки, заради уроци. Събота и неделя, когато нямат училище смятам, че е много подходящо да се тренира, защото можем да съберем децата заедно. Младите играчи трябва да слушат треньорите и само така могат да напредват. И Янко, и Андрей са бивши състезатели, много добре знаят през какво се минава, за да се стане баскетболист.

БК Шумен: А успя ли изградиш впечатление за град Шумен?

Милош Младенович: Успях да се разходя. Града ми харесва, особено главната пешеходна улица, да пия кафе. Напомня ми за улица „Принц Михаил“ в Белград. Искам да призова феновете да ни подкрепят. Много съжалявам, че в момента е забранено за публика в залите. Много щеше да е хубаво сега в петък първия отбор да получи подкрепа от феновете, но… Така е казал Господ.

БК Шумен: Благодарим Ви, тренер Младенович! Пожелаваме Ви много успехи с БК Шумен!