Сезон 2018/19: БК Шумен – Черноморец Бургас 69:80 (А група, регион Изток, 5 кръг)

Шумен записа четвърт загуба в мъжката А група, Източна конференция. Нашият тим отстъпи в домакинството си на Черноморец Бургас с 69:80 в мач от 5 кръг на шампионата. Това окончателно прати Шумен да играе баражи за влизане в Първа петица, докато победата гарантира на Черноморец едно от първите две места, даващи право на директно класиране в първите пет. Икономически университет също си осигури участие в Първа петица след като победи днес Чавдар Троян като домакин с 86:74. Така в последния кръг ще се решат само две неща, кой ще е първи в регион изток в директния сблъсък между ИУ и Черноморец и кой ще е трети в мача между Шумен и Чавдар Троян.

Двубоят започна нервно за двата отбора, които пропускаха стрелбите си и допускаха грешки. За две минути игра резултатът бе едва 1:0 в полза на Шумен. Гостите от Бургас обаче първи намериха своя ритъм и след две поредни тройки на Кендеров и Милчев излязоха напред с 5 точки. Кендеров продължи с добрите изяви в нападение и отбеляза още два коша, докато за Шумен Кирилов вкара под коша, а Диков от тройка за 6:10. Двубоят продължи равностойно – отборите не показваха най-добрия баскетбол, на който са способни, което бе добре дошло за Черноморец. Гостите поддържаха преднина от 6-7 точки. В самия край на тази първа четвърт Анди Франсис отбеляза от тройката, за да изведе бургазлии с 10 точки преднина – 14:24.

Втората четвърт Шумен затегна редиците, нашите започнаха да пазят активно в зонова защита и резултатът не закъсня. Шумен направи серия от 10 безответни точки, като Кирилов и на два пъти Делев и Диков се разписаха за нашият тим. Бургазлии успяха да отбележат първия си кош в тази четвърт едва 4.30 минути преди края – тройка на Телчаров. Явно коша на Телчаров ги вдъхнови, защото последваха още 5 точки за Черноморец в следващите 4 атаки – Франсис, Георгиев и Милчев вкараха на пробив и от наказателния. До края на първото полувреме Диков вкара една тройка и един наказателен, а Йоргов се отчете с добавка в нападение за Шумен, а за Черноморец Франсис на два пъти завърши бързи атаки, а Георгиев вкара пробив с фаул и гостите се оттеглиха с преднина от 9 точки – 30:39.

Второто полувреме започна равностойно, съперниците си размениха по няколко коша от самото начало. За Шумен се разигра Александър Делев, който отбеляза под коша, а след това и тройка. За Черноморец Телчаров, Милчев и Георгиев се разписаха по веднъж. Разликата се движеше 8-11 точки в полза на бургазлии, които бяха затруднени от зоновата защита на Шумен, но нашият тим не успяваше да се възползва, допускайки доста грешки в нападение. Делев и Диков бяха единствените двама, които намираха път към коша на гостите. При оставащи две минути и половина до края Делев отбеляза поредните си две точки – два наказателни. Шумен успя да спре атака на Черноморец, а хубава комбинация свали топката до Кирилов, който отбеляза кош с фаул за Шумен и смъкна разликата до 6 точки. Последваха две добри атаки на Анди Франсис за гостите, който вкара на пробив, а след това два наказателни, но нов пробив на Делев и тройка в последните секунди на третата четвърт на Теодор Димитров за Шумен, смъкнаха аванса на бургазлии до 5 точки – 55:60.

Нашият тим продължи отличната серия и за начало на последната четвърт. Две поредни тройки на Виктор Серафимов изведоха шуменци за първи път начело в резултата. Черноморец обаче отговори светкавично. Кошове на Христо Николов, Георги Кендеров – на два пъти и Анди Франсис, с поредния си фамозен пробив, помогнаха на гостите да поведат със 7 точки. Шумен пък отново зацикли в нападение и почти 4 минути не успя да отбележи кош. Серафимов спря серията без кош за нашия тим с хубав пробив. Последва отлична защита за шуменци, които принудиха гостите да извършат фаул в нападение. Диков пък се разписа веднага след това и намали преднината на бургазлии до 3 точки. „Акулите“ реагираха в последвалата атака – нов успешен пробив на Франсис. Шумен не успя да отбележи, а тройка на Георгиев качи разликата до 8 точки – 65:73. Последва размяна на успешни атаки – Кирилов и Серафимов за Шумен, за гостите Франсис на два пъти. Тази размяна се оказа в полза на Черноморец, защото часовникът показваше едва 36 секунди до финалната сирена. Нашият тим опита комбинация за отбелязване на тройка, но безуспешно. От своя страна Черноморец реализира двата си наказателни чрез Телчаров. Мачът бе решен, а в самия край Кендеров добави нови две точки към сметката си, затваряйки срещата при 69:80 в полза на Черноморец.

Най-полезен за Шумен в мача бе Александър Делев. Той записа 20 точки и 11 борби за коефициент 24. Антон Диков, който се завърна след контузия също направи силен мач с 22 точки, 3 борби и 5 асистенции. Виктор Серафимов отбеляза 10 точки, грабна 4 борби и подаде 7 завършващи паса.

За гостите от Бургас най-полезен бе Кендеров с 19 точки, 9 борби и 3 асистенции. Анди Франсис се включи отлично от пейката и бе най-резултатен за своя отбор с 25 точки, а и открадна 3 топки. Телчаров допринесе за победата с 14 точки, 3 борби и 5 откраднати топки.

Шумен приема Чавдар Троян в последния мач от надпреварата в Източната конференция на А група. Двубоят ще определи кой ще е трети в конференцията, победителят се изправя срещу Рилски спортист-2, а загубилият ще срещне отборът на Шампион 2006. Срещата е следващата неделя 16.12.2018 от 17.00ч. в зала „Младост“.