Сезон 2018/19: Шумен – Шампион 2006 96:78 (А група, бараж за Първа петица, 1-ви полуфинал)

Шумен победи като домакин Шампион 2006 с 96:78 в първия двубой от баражите за влизане в Първа петица. За двата отбора предстои реванш, който ще се играе в София на 10.01.2019. Победителят от този сблъсък ще срещне победителят от другия полуфинал, в който Чавдар Троян взе преднина от 10 точки след като победи Рилски спортист-2 като гост в Самоков с 85:75

Двубоят в шуменската зала „Младост“ започна повече от добре за нашия тим. Отлични стрелби на Николай Леков и познатият от миналия сезон на шуменската публика Ростислав Тончев дадоха аванс на Шумен от 6 точки – 8:2. Последва размяна на кошове, в която софиянци намалиха разликата с точка, но отличната игра на нашият тим в защита даваше резултат и след два поредни коша на Кирил Кирилов дръпнахме с 9 точки. Хасан Чауш върна един кош, но нашият тим продължи да доминира и след добри атаки на Серафимов, Тончев и Диков, Шумен поведе убедително с 27:8. Гостите от Шампион 2006 се възползваха от спад в играта на нашия тим. Грешките в нашето нападение им позволиха да организират по-опасни атаки и софиянци намалиха разликата до 13 след кошове на Чауш, Тодоров и Трайков – 28:15 за край на първата четвърт.

Втората част започна с атрактивен пробив на Антон Диков за Шумен, но Цветан Акимов и Мартин Тодоров продължиха да показват, че гостите имат добри качества в нападение. Последва размяна на кошове за двата отбора, а в тези минути за Шумен се разигра Николай Леков, който отбеляза два фаула, а след това реализира и хубав пробив. Последваха слаби минути и за двата отбора, много грешки и фаулове под двата коша, което държеше резултата 8-11 точки в полза на нашия отбор. След слабите 2-3 минути последваха силни минути. Първо размяна на тройки чрез Тончев за Шумен и Тодоров за Шампион. Паисиев също се разписа за гостите, а Леков и Кирилов изведоха нашия тим напред с 12точки – 47:35. До края на полувремето двата отбора си вкараха по още 3 коша и излязоха на почивка при 54:42 в полза на шуменци.

Второто полувреме също започна с размяна на успешни атаки за двата отбора, като тройка на Диков две минути и половина след началото увеличи аванса на Шумен до 16 точки. Шампион 2006 успя да организира няколко добри комбинации в нападение, които завършиха успешно, но нашият тим връщаше точките от наказателния. Нов кош на Диков постави начало от серия 5:0 за Шумен, което увеличи още преднината на златистите до 19 точки. Последва нова размяна на кошове, като Леков и Тончев се разписаха за нашия тим, а за гостите Чауш и Куршумов. В края на третата четвърт беше ред на софиянци да направят точкова серия и с кошове на Паисиев и на два пъти на Тодоров, разликата бе намалена до 14 точки.

Последната четвърт започна с пет поредни точки на Леков – тройка и бърз пробив. Петков върна две точки за Шампион 2006, но Диков бе фаулиран при стрелба за три точки и след три поредни точни наказателни, аванса на Шумен най-сетне достигна 20 точки. Нашият тим продължи да играе по-добре в тези минути, като най-силния компонент от играта ни бе защитата. След нови кошове от наказателния на Кирилов и Леков разликата скочи до 23 точки. Точна стрелба на Петков спря серията на шуменци, които в тези последни минути се втурнаха да увеличават преднината и забравиха за защита. Отлични стрелби за нашия отбор направиха Диков, Леков и на два пъти Кирилов. Гостите от София обаче също не се даваха – кошове на Паисиев, Петков и Тодоров им позволяваше да поддържат разликата да не премине 23 точки. В последната минута и половина Шумен допусна няколко грешки в нападение, а Шампион 2006 се възползва и след успешни атаки на Паисиев, Петков и Акимов разликата падна до 16 точки. В последните секунди центърът на Шумен – Кирилов успя да открадне една топка и след като пробяга цялото игрище реализира за 96:78 – резултатът, при който прозвуча финалната сирена.

Най-полезен за Шумен в пореден мач бе Николай Леков. Крилото на нашия тим отново бе близо до трипъл-дабъл – 30 точки, 10 борби и 6 асистенции, към които добави и 5 откраднати топки. Кирил Кирилов също имаше принос за победата с 24 точки, 9 борби и 4 откраднати топки. Ростислав Тончев, който се завърна в отбора на Шумен и дебютира този сезон помогна с 18 точки, 5 борби и 3 асистенции.

За гостите от Шампион 2006 най-полезен бе резервата Мартин Тодоров с 23 точки, 8 борби и 2 асистенции. Капитанът Цветомир Акимов се отчете с 13 точки, 9 асистенции и 5 борби. Паисиев отбеляза 11 точки, взе 6 борби и открадна 4 топки.

Реваншът е след 4 дни – 10.01.2019 от 16.30 в зала „Триадица“ в София.