Шуменски университет зае престижното 13-то място на студентското европейско по баскетбол 3×3

Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ завърши на 13-то място от 23 отбора на студентското европейско първенство по баскетбол 3х3. Нашият тим в състав: Янко Янков, Андрей Иванов, Росен Иванов и Делян Делчев записа 5 победи и 3 загуби. ШУ започна добре в груповата фаза и победи Университетът на Печ от Унгария, но последваха три загуби от домакините Университетът на Сплит, Университетът на Черна гора и Технион – израелският технологичен институт, като последните два мача бяха истинска драма и ШУ загуби само с 2 точки.

През втория ден на надпреварата се организира и конкурс по забивки. Разбира се, Андрей Иванов взе участие в надпреварата, малко не достигна на Андрей да спечели първото място след като направи три успешни забивки от първия опит. Баскетболист от румънския университет на Плоещи спечели надпреварата след изключително атрактивна последна забивка.

Шуменци отпаднаха от борбата за първото място, но пък нашите момчета  проявиха мъжество и в борбата за местата от 13 до 23 се представиха отлично и победиха всички по пътя към 13 позиция. Първо спечелиха след драма срещу Университета на Печ 9:8, последва нова победа срещу украинците от Университет Васил Стефаник с 10:0. Последва убедителна победа над румънците от Университета на Плоещи. В решителния мач срещу Университета на Будапеща за физическо възпитание и спорт Шуменски университет записа инфарктна победа със само една точка – 9:8 и се поздрави с престижното 13 място.

Другият наш представител на турнира Великотърновски университет също се представи достойно, но попадна в една от най-тежките групи и след две победи и три загуби, също не успя да продължи в надпреварата за първото място. В схемата за класиране от 13 до 23 място загубиха от португалци – Университет Минхо.

Европейски шампион за студенти по баскетбол 3х3 стана Университетът на Крагуевац от Сърбия, който победи на финала руския Университет по технология и дизайн от Санкт Петербург с 21:17. Бронзовите медали отидоха за първия отбор на Университета на Сплит, който победи ШУ в груповата фаза на турнира.

При дамите шампион стана украинският университет Васил Стефаник, който победи на финала литовския Спортен университет с 16:14. Бронзовите медали пък взе Университетът на Любляна от Словения.