ППМГ „Нанчо Попович“ Шумен е ученически шампион на България по баскетбол!!!

ППМГ „Нанчо Попович“ Шумен е новият шампион на България по баскетбол за ученици 11-12 клас! Във финала на ученическото първенство, което се проведе от 9 до 12 май в Шумен, възпитаниците на природо-математическата гимназия от нашия град победиха връстниците си от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ Правец със 76:61 и заслужено се окичиха със златните медали. Трети остана отборът на ПГ „Васил Левски“ Ямбол, който срази със 106:71 отбора на Първа езикова гимназия Варна в мача за бронзовите медали.

Успехът на ППМГ „Нанчо Попович“ не е случаен. Дълги години, под ръководството на доскорошния директор на училището – Ваньо Георгиев (също така доскорошен председател на БК Шумен), баскетболният отбор на ППМГ завоюваше медали от училищните първенства по баскетбол, а през 2017 спечели и републиканската титла при 8-10 клас. Сегашното ръководство на природо-математическа гимназия в лицето на директора – Вилиола Любенова продължи традицията да подкрепя развитието на баскетболния отбор. Огромен принос за успеха има и екипът от учители по физическо възпитание и спорт, които помогнаха в изграждането на този отбор и доброто му представяне на всички досегашни първенства. Безспорен принос има и БК Шумен, чиито възпитаници са в основата на шампионския отбор!

Днешният финален двубой започна изключително равностойно. Както шуменци, така и момчетата от Правец се хвърлиха от първите минути за победа. Голямото желание и на двата отбора обаче сякаш попречи да покажат най-добрите си умения в първите минути на срещата и зрителите в зала „Младост“ станаха свидетели на множество пропуски. След средата на първата четвърт обаче младите баскетболисти намериха ритъма си на игра. Гостите от Правец демонстрираха отлична стрелба от далечно разстояние, докато шуменци разчитаха на пробиви към коша. Равностойната игра се прояви на таблото и първата четвърт завърши 21:21. Втората част започна с много по-добра игра на ППМГ в защита. Шуменският отбор успя да се възползва от грешките на съперника и реализира поредица от кошове на бърза атака. Езиковата от Правец обаче продължи с добрата стрелба от далеч и разликата в полза на „Нанчо Попович“ бе само 6 точки. В края на първото полувреме шуменци все пак намериха начин да ограничат точните стрелби на ПГПЧЕ Правец и след нова силна серия от пробиви нашият тим се оттегли на почивка с преднина от 13 точки. След подновяването на играта шуменският отбор запази агресивната защита и разликата продължи да расте в полза на ППМГ. До края на третата част авансът на момчетата от „Нанчо Попович“ надхвърли 20 точки. В последната четвърт шуменският тим определяше темпото на игра. Здрава защита, без възможности за лесни стрелби, а в нападение шуменци използваха максимално часовника за атака и реализираха след добре изградени комбинации. Шуменският тим поддържаше преднината си над 20 точки. В края на срещата логично на терена се появиха всички играчи на ППМГ, за да усетят от шампионската атмосфера в залата. Играчите на Правец пък играеха за своята чест и успяха да намалят пасива си до 15 точки. Последният съдийски сигнал дойде при 76:61 в полза на ППМГ и титла за шуменския баскетбол!

След края на срещата зрителите в залата станаха свидетели на зрелищно награждаване. Четирите отбора, които участваха във финалите през днешния ден бяха наградени с купи, медали и грамоти. Бяха раздадени и индивидуалните награди. Най-полезен състезател на турнира и носител на наградата на Кмета на Шумен стана Виктор Серафимов от ППМГ. Той получи като награда топката от Мачът на звездите, който се проведе преди две седмици именно в Шумен. За най-проспериращ състезател бе избран Александър Стойков от ПЕГ Варна. Най-добрият реализатор на турнира пък стана Александър Матушев от ПГ Ямбол.

Отлична организация на целия турнир предложиха Ученически спортен клуб „Хан Крум“ гр. Шумен, член на БАСУ с ръководител Валентин Савчев, Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ), Министерство на образованието (МОН), Министерство на Младежта и спорта (ММС) и разбира се Община Шумен, без която това уникално за града ни събитие не би било възможно.

По-голямата част от играчите на ППМГ „Нанчо Попович“ тази година са абитуриенти и тази титла идва в един от най-подходящите моменти, точно преди абитуриентския бал и завършване на училище… Но преди това те ще имат още едно голямо изпитание – може би най-голямото до момента в баскетболния им път – Те ще представят БК Шумен и нашия град във финалите на републиканското първенство по баскетбол за юноши, което ще се проведе между 14 и 18 май в София. Да пожелаем още една титла на шуменските баскетболисти!

ШАМПИОН – ППМГ „Нанчо Попович“ Шумен

Второ място – ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ Правец

Трето място – ПГ „Васил Левски“ Ямбол