Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ е шампион на България

Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ стана шампион на България по баскетбол за студенти на завършилата Национална универсиада, провела се в София между 14 и 18 май. ШУ записа 5 победи в изиграните 5 срещи и заслужено се окичи със златните медали.

В предварителната група Шуменски университет победи последователно Университет за архитектура, строителство и геодезия, Софийски университет и Национална спортна академия. На полуфиналите ШУ победи убедително Университета за национално и световно стопанство с 90:64, а на финала записа втори успех срещу НСА – победа с 88:78.

За най-добър играч на турнира бе избран Александър Янев – крилото на Берое Стара Загора и националния отбор на България имаше основна заслуга за спечелване на титлата и грабна приза. Освен Александър Янев ШУ включваше в състава си баскетболистите на БК Шумен – Йоан Йоргов, Симеон Георгиев и Теодор Димитров, както и крилото на Черно море Тича – Мартин Стефанов, а отборът бе воден от Янко Янков – старши треньора на мъжкия отбор на Шумен. В отбора личаха и имената на бившите шуменски баскетболисти – Андрей Иванов, Димитър Янчев и Росен Иванов.