Шумен бе домакин на турнир под егидата на FIBA – „Her World, Her Rules“

Шумен бе домакини на третия турнир от програмата на FIBA EUROPE „Her World, Her Rules“, организиран от БФБаскетбол и БК Шумен. Предните два турнира се състояха в градовете Перник и София, а Шумен събра най-добрите баскетболистки до 10 г. на североизточна България. Цели 10 отбора се включиха в турнира, като бяха разделени в две групи от по 5 отбора. В група А, където попадна нашият клуб, бяха още съставите на Черно море Одесос Варна, Спартак Варна, Доростол Силистра и Чардафон Габрово. Група Б пък събра отборите на Дунав Русе, Ънстопабъл Добрич, Светкавица Търговище, Преслав и Вълци Разград.

Мачовете се проведоха в два дни – 18 и 19 септември в новата спортна зала на града ни – „Арена Шумен“. Голямото игрище на арената бе разделено на две по-малки игрища, които да отговарят на условията за мини-баскетбол. В първият ден програмата изправи Шумен срещу два от най-силните отбори в региона – Доростол Силистра и Чардафон Орловец. Водените от Иванка Крумова и Димитър Точев шуменски момичета демонстрираха отличен баскетбол. Нашият отбор показа борбена игра, но и отлични баскетболни умения. Всички шуменки показаха, че са научили баскетболната крачка и стрелбата към коша. Пасовете ни също бяха на ниво и рядко допускахме грешки, имайки предвид отличната защита, която Доростол Силистра и Чардафон предложиха в тези първи мачове.

През втория ден Шумен срещна още два силни отбора – варненските Черно море Одесос и Спартак. Първият ни мач бе срещу Черно море и от самото начало двата отбора се хвърлиха в битка. Варненки показаха, че са много грамотен отбор с отлични баскетболни качества за тази възраст. Публиката в залата, която за съжаление се състоеше само от родителите на състезателките, поради ограниченията свързани с коронавируса, остана доволна от мача, в който се отбелязаха много кошове. Последният мач на шуменки в този фестивал бе срещу Спартак Варна. Нашите момичета играеха доста по-освободени и без напрежение. Отлични пасове на бърза атака и много кошове показаха, че Шумен ще е сред водещите отбори в региона.

През втория ден се проведе и семинар за треньорите, състезателите и техните родители с лектор, една от легендите на българския женски баскетбол – Гергана Славчева. В момента тя е треньорка в школата на Славия София. Славчева е една от малкото българки играли в женската НБА с тима на Финикс Меркюри. Дълги години от кариерата си Славчева прекарва и в топ европейски отбори от Италия и Франция. Славчева запозна малките състезателки с трудния път към върха, който минава през много труд, дисциплина и лишения. Но също така ги увери, че баскетболът може да им даде много – сбъднати мечти, приятели за цял живот и много мигове на успехи и щастие. Младите баскетболистки от всички клубове обещаха на Гергана, че ще се стараят в тренировките, ще уважават съотборничките и противничките си, и ще слушат своите треньори.

Разбира се турнирът завърши с награждаване – всички участващи отбори получиха медали и купи, както и лакомства от спонсорите на турнира – Фикосота и Итал Фууд. Специалистите пък бяха единодушни, че расте едно много силно баскетболно поколение от момичета способни да защитават цветовете на българския баскетбол на световно ниво.

Ние от БК Шумен пожелаваме успехи на всички участващи момичета и техните треньори в бъдеще и се надяваме съперничеството, но най-вече приятелството ни да продължат още дълги години.

Вижте галерия със снимки от турнира в нашата Фейсбук страница.