Баскетфестивали 2018: Шумен отново се представи отлично в регион Добруджа

Шумен се представи отлично на тазгодишните баскетфестивали при най-малките – момчетата и момичетата до 10 години. За пореден път доказахме, че Баскетболна академия „Шумен“ работи на ниво и сътрудничеството между УСШ „Хан Крум“ и БК Шумен набира все по-голяма скорост.

Баскетфестивалите се организират от Българска федерация баскетбол с цел най-малките баскетболисти до 10 г. да натрупат състезателен опит, треньорите им да сверят часовниците си с останалите школи в региона, а също така малките баскетболисти да срещнат и да се сприятелят със свои връстници от другите градове. В тези фестивали мачовете са на „Кубертенов принцип“ – важно е участието, а резултатите в мачовете не се отчитат, тъй като по-важно е децата да се съсредоточат в показването на своите баскетболни умения.

Шумен се включи в Баскетфест 2018 с три отбора – един отбор момчета III клас, един отбор момичета III клас и един сборен отбор от момичета и момчета до II клас. Отборите бяха съставени почти изцяло от баскетболисти трениращи в УСШ „Хан Крум“, като техния ръководител Иванка Крумова бе подбрала изключително талантливи деца, които да представят Шумен във фестивалите. БК Шумен също изпрати пет баскетболистки, които тренират при Милчо Колев в нашия клуб.

Отборите на Шумен при възрастта до III клас записаха отлично представяне. Момичетата играха своите срещи в Генерал Тошево и Шумен, момчетата пък записаха два силни турнири в  Генерал Тошево. Най-малките до II клас също се изявиха отлично на два турнира във Варна. Съперници на Шумен в тези среща бяха отборите на Стар Баскет, Черно море Тича, Ънстопабъл, Спортбаскет, Доростол, Дунав, Варнабаскет, Черноморец Балчик. Всички отбори, включили се в фестивалите по минибаскет, показаха прекрасни баскетболни умения, което може само да ни радва, защото конкуренция в регион „Добруджа“ ще бъде силна и състезанията ще бъдат оспорвани в бъдеще, а именно това е рецептата за изграждане на добри баскетболисти.

Треньорите на малките спортисти – Иванка Крумова и Милчо Колев – са изключително доволни от представянето на своите възпитаници и изразиха мнение, че шуменските отбори са показали отлична отборна игра. За отборите на тази възраст не е характерно да си подават топката толкова добре и да организират атаките си прецизно, но нашите момчета и момичета са се справили чудесно с този компонент, което е предпоставка за изграждане на силни отбори в бъдеще. Треньорите споделиха, че се надяват децата да продължат да тренират усилено и през летния период. „За да надградим постигнатото досега, трябва да продължим с тренировките и през летния сезон и да доусъвършенстваме фундаменталните умения нужни за изграждане на един баскетболист“ – категорични са Милчо и Иванка. За тези отбори сега предстои баскетболен камп в Лозенец, където малчуганите ще научат нови и интересни неща за баскетболната игра, ще натрупат самочувствие и опит в игра със свои връстници от други градове.

Искаме да благодарим на ДЛС „Паламара“, които бяха съпричастни с каузата на баскетбола и дариха нови екипи на нашите състезатели, с които те представиха Шумен на Баскетфест 2018. Благодарности и на всички родители, които помагаха на треньорите в организацията на децата, вълнуваха се и подкрепяха нашите състезатели по време на състезанията! А на малките баскетболисти ще пожелаем да не спират да тренират, да се самоусъвършенстват и догодина, когато започнат да представят БК Шумен на състезателно ниво да докажат, че Шумен е баскетболен град с традиции и талантливи деца!