БК Шумен зарадва най-малките почитатели на баскетбола и техните родители с турнир за „Денят на детето“

Баскетболен клуб Шумен за поредна година зарадва най-малките баскетболисти и техните родители с турнир по случай 1 юни – Денят на детето. Тазгодишният турнир се проведе малко по-рано от предвиденото поради ангажиментите на треньорите на клуба с представителните ни отбори, които са в усилена подготовка за  републиканските първенства.

Турнирът премина в познатия си формат – първо на терена излязоха най-малките първи клас, а след тях бяха второкласниците и третокласниците. Както обикновено на всеки един от отборите бе назначен треньор – батко от юношеския отбор на БК Шумен. Малчуганите се впуснаха след баскетболната топка след първия съдийски сигнал и веднага показаха страхотни баскетболни умения. Най-силно бе желанието да се вкара топката в коша. Разбира се някои от децата показаха по-добри умения в това упражнение, но останалите също се проявиха – с други качества, като умел дрибъл, добри пасове и отлична защита.

Между мачовете на децата бяхме приготвили изненада за техните родители – състезание на поколенията, в което родителите можеха да усетят от тръпката на своите наследници към баскетболната игра, като същевременно покажат „колко е лесно“ да се играе баскетбол. Първото състезание бе „Игра на конуси“, в което родителите трябваше да изправят наредените на игрището конуси, а техните деца да ги събарят, който от двата отбора успееше да запише повече конуси на сметката си в рамките на минута печелеше. Родителите разбраха, че това не е детска игра в момента, когато име бе обяснено, че конусите трябва да се изправят докато се дриблира с топка 🙂 Децата на два пъти се справиха по-добре, като измъкнаха победи под носовете (буквално) на своите родители. Родителите успяха да се отсрамят с една победа в трите състезания. Следващото упражнение бе кръстосан дрибъл между кошовете и стрелба в коша… лесна задача на пръв поглед, нали? Тук родителите се възползваха от ръстовото си предимство и победиха в две от трите игри, което е впечатляващ резултат като вземем предвид факта, че децата имат много повече тренировки в изминалата една година.

Всички деца взели участие показаха изключително желание за игра с оранжевата топка, дух за победа и добро представяне, но също спортсменство и отборна игра. Най-важното бяха многото усмивки на всички деца. В края на турнира награди имаше за всички – децата получиха страхотни раници пълни с лакомства, а за родителите бяхме приготвили по един фен-артикул – шалче на БК Шумен. Треньорът на мъжкия отбор – Янко Янко изказа благодарност на всички спонсори на БК Шумен, които години наред подкрепят всички наши инициативи. Благодарности бяха отправени и към всички участници и Янков им пожела да не спират да тренират и да се усъвършенстват в баскетболната игра. На родителите треньорът пожела да подкрепят децата в любовта им към баскетболната топка, като по-често ги водят на мачовете и гледат с тях баскетбол по телевизията, защото за изграждане на един баскетболист е нужно и да се учиш гледайки.