БК Шумен проведе пролетния си лагер в Лесковац за втора поредна година

За втора поредна година БК Шумен проведе своя пролетен подготвителен лагер в Лесковац, Сърбия. Тази година клубът ни се представи с 4 възрастови групи – момчета (12), момчета(14), кадети(16) и юноши(19). Баскетболистите ни се подготвят за предстоящите важни квалификации за републиканско първенство.

Любезните домакини от КК Хисар Лескова и КК All Star Лесковац се бяха погрижили всичко да е като по ноти. Традиционно времето от 02.04 до 05.04 бе уплътнено максимално и всеки ден за момчетата имаше мачове. Първи се пуснаха юношите, които вече добре се познаваха с противника. Да припомним, че миналата година БК Шумен бе отново на гости в Лесковац през април, а в края на май и началото на септември Хисар гостуваха в Шумен и се получиха страхотни двубои. Тази година не бе по-различно. Двата отбора показаха дори показаха, че са успели да подобрят баскетболните си способности и се получиха хубави баскетболни битки.

Кадетите на БК Шумен тази година за първи път бяха на лагера в Лесковац и съдейки по играта им и колко много се раздадоха на терена бе ясно на всички, че в Сърбия им е харесало. Техните връстници от Хисар също показаха добри баскетболни умения и се получиха отлични мачове.

При момчетата до 14 години пък бяха най-здравите мачове. И шуменци, и момчетата от Хисар искаха да постигнат победата с всички сили. Битката на баскетболния терен, обаче си остана само там, а след мачовете всички момчета си изкараха отлично със своите нови приятели.

При най-малките, момчетата до 12 г., мачовете не бяха по-различни. Здрава битка през всички 40 минути и желание за победа през цялото време. Очевидно беше, че никое от момчетата не искаше да се изложи пред „съседите“. В края на лагера, обаче всички бяха доволни от преживяването. Особено доволни са и треньорите на БК Шумен, за които възможността да сравнят качествата на своите възпитаници срещу една от най-силните школи в световния баскетбол – сръбската е особено ценна. Надеждата е, че момчетата ни ще успеят да запазят това желание за победа и себераздаване на предстоящите зонални квалификации за републиканско първенство.

Домакините от Лесковац се бяха погрижили помежду баскетболните битки да има интересни и запомнящи се преживявания за шуменските момчета. Сръбските ни приятели бяха организирали екскурзия до живописния канон на реката Вучjaнке. Всички ние бяхме впечатлени от красивите водопади, манастири и разбира се електроцентралата Vučje, която е една от първите в Европа. Заработва през 1903 г. и от тогава досега не е спирала да работи осигурявайки електроенергия за икономиката на Лесковац. Любопитното е, че инсталираните още през 1903 г. електродвигатели на Siemens са все още работещи!

БК Шумен благодари за страхотното посрещане на нашите приятели от Лесковац. За втора поредна година си изкарахме страхотно, изиграхме страхотни баскетболни срещи, а натрупания опит е безценен. Както обикновено ще чакаме с нетърпение Хисар и All Star да върнат визата в Шумен и да си направим още един баскетболен празник!