БК Шумен ще организира турнир „Костадин Димитров“ за втора поредна година

БК Шумен ще организира за втора поредна година юношески международен турнир на името на „Костадин Димитров. Това стана ясно на организираната денс пресконференция от БТА. Ръководството на тима запозна шуменските медии и с новия мъжки отбор за сезон 2019/20, като представи и две от новите попълнения в отбора.

Изпълнителния директор на БК Шумен – Янко Янков и треньорът на школата в нашия клуб – Звонко Папак днес дадоха специална пресконференция за шуменските медии. Бе представен обновения отбор на БК Шумен, който за 7-ми пореден сезон ще се състезава в мъжката А група. Първенството тази година ще започне на 13 октомври и в него ще участват 6 отбора – Шумен, Чавдар Троян, Видабаскет, Славия София, ЦСКА и Рилски спортист-2. Схемата на първенството предвижда изиграването на 20 мача през редовния сезон, като отборите ще се изправят по 4 пъти един срещу друг. След изиграване на редовния сезона са предвидени плейофи по схема Първи срещу Четвърти и Втори срещу Трети, като отборите заели по-предно класиране ще имат домакинско преимущество.

Мъжкият отбор на БК Шумен отново ще е един от най-младият сред участниците тази година. Запазва се ядрото от шуменски баскетболист, които идват от нашата школа – Никола Николов, Виктор Серафимов, Теодор Димитров, Йоан Йоргов, Кирил Кирилов. Гардът Симеон Георгиев също остава в тима.

Новите попълнения в отбора през този сезон до момента са шест. Най-опитните сред тях са 22-годишният Красимир Димитров, който има зад гърба си три сезона в НБЛ (Академик София и Рилски спортист). Той ще се състезава на позиция лекото крило. На днешната пресконференция Красимир заяви, че идва в Шумен с голямо желание и смята, че шуменската публика е като родна публика за него, тъй като е от Търговище. Димитров се надява, че бързо ще успее да се сработи с новите си съотборници и ще съумее да влезе в ролята си на лидер, за която е привлечен. Другото ново попълнение Николай Николов също има 3 години опит в НБЛ зад гърба си (Академик Пловдив и Берое). Той е висок 200 см. и ще се подвизава на позицията тежко крило. Николай осъзнава, че отговорността, която ще носи в този млад отбор на Шумен е голяма, но неговата цел не индивидуални успехи, а развитие на отбора и завоюване на първо място в А група този сезон. Той също се надява да оправдае очакванията на ръководството и да влезе в ролята на лидер, за която е привлечен. Нови попълнения с опит са и братята Александър и Кристиян Кръстеви. Двамата са юноши на Черно море Тича и имат опит в НБЛ, както и в А група с отбора на Икономически университет. Последните две нови попълнения са двама от юношите на Шампион 2006 – Мартин Христов и Ангел Илиев, които направиха много силен сезон с юношеския тим, а също така натрупаха опит с мъжкия отбор на Шампион в А група. Отборът на Шумен в А група ще е воден от треньорския тандем Янко Янков и Звонко Папак.

На днешната пресконференция бе обявено и провеждането на второто издание на юношеския турнир на името на легендарния шуменски треньор – „Костадин Димитров“. Турнирът отново ще е с международно участие, като този път нивото ще е още по-силно. На 12 и 13 октомври тази година Шумен ще приеме националните отбори на България до 17 г., Македония до 17 г. и Румъния до 18г., като освен тях ще участва и юношеския отбор на БК Шумен. Ръководството на клуба ни, съвместно с БФБаскетбол решиха да поканят националните отбори като част от подготовката им за Световното първенство по Баскетбол за юноши до 17 г., което ще се проведе догодина в България. Шуменската публика ще има възможността да се наслади на едни от най-добрите млади баскетболисти на балканския полуостров.

На пресконференцията днес стана ясно, че БК Шумен ще участва с 8 отбора в първенствата на подрастващи. Тази година ще имаме два отбори в женското направление, като освен 12-годишни момичета ще имаме и 14-годишни. В мъжката част традиционно ще участваме с два отбора при 12-годишни и по един отбор при 13, 14, 16 и 19-годишни.

Цялата пресконференция можете да видите на сайта на БТА.