Виктор Златев участва в елитния камп 7DAYS Masterclass

Снимки: БФБ

Виктор Златев – един от най-обещаващите таланти на шуменския баскетбол бе поканен от треньорa на националните отбори на България – Петър Клечков, за участие в кампа 7DAYS Masterclas. Кампът е организиран от Българска Федерация Баскетбол и един от най-добрите гардове в НБЛ през последните 10 години –  Джими Хънт. Гост лектор на кампа бе един треньорите на Кайри Ървинг в Бостън – Пиер Съли. Хънт и Съли проведоха редица тренировки с младите български надежди между 23 и 24 юли в София, като основната задача на американците бе покажат на младите баскетболисти важни тънкости в играта с оранжевата топка. Вижте какво разказа Виктор Златев за кампа:

БК Шумен: Разкажи ни с няколко думи за 7DAYS Masterclass с Джими Хънт и Пиер Съли.

Виктор Златев: Кампът беше много добър. Тренировките бяха основно за дрибъл и за стрелба. Започвахме с различни упражнения за разтягане, подгряване, а след това бяхме разделени на две групи, като едната група тренираше с единия треньор основно дрибъл на място. След това се сменяхме и другият треньор ни показваше дрибъл с движения и пасове или стрелба.

БК Шумен: Джими Хънт и Пиер Съли са страхотни баскетболни треньори. Освен тренировките, те разказаха ли ви нещо за себе си и за техните баскетболни кариери?

Виктор Златев: Да, Джими Хънт ни разказа за това, че е играл баскетбол по целия свят – играл в много отбори в Европа, Америка и Азия. Започва да играе баскетбол от много малък. Другият треньор от Бостън – Пиър Съли не е имал възможност да играе баскетбол като малък и в колежа се запознава с Джими Хънт. Двамата играят баскетбол дълги години, а вече са баскетболни треньори.

БК Шумен: Бяхте събрани 15 от най-добрите гарда в България. Какво си казахте по време на кампа? Обменихте ли опит за тренировките, за техните отбори?

Виктор Златев: Да, разбира се. Говорихме си за тренировките, как протичат в техните отбори и какво изискват от тях треньорите по време на мачовете.

БК Шумен: Ти си играл срещу повечето от тези момчета с екипа на БК Шумен. Сега, когато тренира редом с тях, мислиш ли, че нашият отбор има силите и възможностите да се пребори с най-добрите – Черно море, Балкан, Левски?

Виктор Златев: Да, разбира се. Смятам, че можем да се преборим с всеки един отбор, но трябва да тренираме здраво и да работим за да станем най-добрите.

БК Шумен: Кое беше най-полезното за теб в този камп? Кои са най-интересните неща, които научи?

Виктор Златев: Единият от треньорите ми каза, че трябва да дриблирам по-близо до земята, да играя приведен, да пазя по-добре топката и да бъда по-бърз, за да не могат да ми я отнемат противниците. В защита трябва да гледаме противника в тялото, а не в краката или в ръцете, защото така по-лесно ще можем да предвидим накъде ще тръгне да пробива.

БК Шумен: Един последен въпрос – на този камп бяхте събрани най-добрите млади баскетболисти в България. Какво е нужно според теб, за да може българските отбори да бъдат равностойни на тези от Европа в бъдеще?

Виктор Златев: Много тренировки и упорита работа в залата.

БК Шумен: Страхотен отговор, благодаря за отделеното време и успехи на баскетболното игрище!