Започна международният баскетболен турнир в памет на Костадин Димитров – Тренера

Шумен вече е част от световната баскетболна карта. Нашият град е домакин на международен баскетболен турнир за юноши в памет на легендарния шуменски баскетболен треньор и деятел – Костадин Димитров. Благодарение на Община Шумен, БК Шумен и УСШ „Хан Крум“ шуменци могат да се наслаждават на страхотен баскетбол, демонстриран от младите надежди на три държави – Молдова, Сърбия и България. Турнирът нямаше да бъде възможен и без новото спортно бижу на град Шумен – многофункционалната спортна зала – „Арена Шумен“.

Както повечето от нашите читатели знаят, в първото издание на турнира участие вземат юношеските формации на четири отбора – Актавис Академи от Сърбия, Адмиралс от Молдoва, шампионът на България за 2018 в тази възраст – БУБА Баскетбол и разбира се БК Шумен. Жребият определи в първия полуфинали на турнира да се срещнат БУБА Баскетбол и сръбският Актавис Академи от град Лесковац. Двубоят бе изключително интересен и оспорван за зрителите в „Арена Шумен“. От самото начало баскетболистите от Лесковац и София се захапаха здраво и се бориха за всяка топка по терена. Българските шампиони от БУБА взеха първоначално превес след отлична защита. Гостите от Сърбия бързо се окопитиха и на свой ред направиха поредица от добри защити, а стрелбата им от далечна дистанция проработи и те взеха няколко точки аванс. До края на първото полувреме резултатът се движеше кош за кош, като сърбите все пак излязоха на почивка с крехка преднина от 3 точки – 25:28. Второто полувреме продължи да се играе в изключително бързо темпо. И двата отбора пресираха съперника още от собствената му половина. Тази тактика сработваше малко по-добре за отбора от Лесковац, който успяваше да бележи на бърза атака и да поддържа аванс от 5-7 точки. В края на третата и началото на четвъртата част БУБА се разиграха в нападение и след няколко отлични пробива, завършили с атрактивни стрелби, софиянци си върнаха преднината. След средата на последната четвърт Актавис отново предложиха своята ефективна защита, която спря успешните атаки на БУБА. Разликата скочи до 10 точки в полза на сърбите, но българските шампиони не се предадоха и в последните минути на мача натиснаха съперника. Разликата падна до само 3 точки, но сърбите проявиха характер и не дадоха възможност на софиянци да вкарат мача в продължение. Последната сирена дойде при резултат 66:69 в полза на Актавис Академи и сърбите станаха първия финалист на първия турнир в памет на Костадин Димитров.

Между двата мача БК Шумен представи и мъжкия си отбор за сезон 2018/19 пред шуменска публика. Отборът е почти изцяло съставен от млади момчета – юноши на клуба, като средната възраст е под 20г. И този сезон БК Шумен ще бъде воден от треньорското дуо Звонко Папак и Янко Янков.

Вторият полуфинал изправи един срещу друг домакините от БК Шумен и Адмиралс от Молдова. Шуменци започнаха срещата изключително мотивирани и още в първите минути след открадната топка и бърза атака, зрителите в залата станаха свидетели на красива забивка в коша на Адмиралс. Шумен поведе в резултата, но нашите момчета сякаш бяха пренавити за дебюта си в „Арена Шумен“ и допуснаха множество грешки в началото. Златисто-зелените обаче играеха отлично в защита и поддържаха разлика от 5 точки. В края на първата четвърт шуменци се поотпуснаха и започнаха да бележат. Разликата постепенно започна да расте в наша полза. В средата на втората четвърт вече водихме с 15 точки. До края на първото полувреме нашите вдигнаха актива си до 20 точки и подсказаха, че ще са другият финалист в турнира. Второто полувреме започна равностойно и отборите си размениха по няколко резултатни нападения. Нова разтърсваща забивка в коша на Адмиралс даде криле на нашите момчета, които продължиха да трупат преднина. В тази трета четвърт своя съдийски дебют направи и младият шуменец Георги Железов. Разликата достигна 30 точки, а в последната четвърт треньорското ръководство на Шумен в лицето на Папак и Янков пусна в игра всички резерви. До края играта бе равностойна и последният съдийски сигнал дойде при 98:66 в полза на БК Шумен.

Утре турнирът продължава от 10.00ч. с мачът за 3-4 място между Адмиралс и БУБА Баскетбол, а от 12.00ч. е финалът между Актавис Академи Лесковац и БК Шумен.