Интервю с Андрей Джамбазов – треньор на момчета до 12 години.

БК Шумен: Г-н Джамбазов, какви са очакванията Ви за новия сезон при момчета 12?
Андрей Джамбазов: Очаквам труден сезон, имаме много интересен отбор с много петокласници. Първия полусезон отборът ще бъде изграден предимно от играчи 5 клас, с някои изключения. Разбира се имаме още толкова четвъртокласници – цял един отбор, който ще играе в по-долната група. Но след нова година смятаме да започнем да налагаме и четвъртокласниците в първия отбор, в зависимост кой се представя по-добре от тях през първия полусезон.

БК Шумен: Двама от най-добрите състезатели – Аксел Кадир и Никола Любенов вече са в по-горната възрастова група, има ли кой да ги замести?
Андрей Джамбазов: Никога не са били незаменими. В нашия отбор винаги има кой да замени един или друг състезател, това е практика на БК Шумен. Тези, които се представят най-добре на терена и се трудят на тренировки, те получават шанс за изява. Няма незаменими играчи.

БК Шумен: Какви са целите на отборите до 12 години през този сезон? Ще гоним ли класиране за финали или по-скоро момчетата трябва да се обиграят и да са по-добри през следващия сезон?
Андрей Джамбазов: Тяхната възраст е такава, че в началото на сезона чисто физиологически те все още не са развити оптимално и няма как да кажем от сега, че ще гоним класиране или че нямаме шанс за класиране. Въпросът е в това как ще се развият през сезона и когато дойдат решаващите зонални първенства ние ще знаем на какво ниво ще са тогава, какви качества ще са придобили, как ще са се развили физиологически и ще можем да определим цели пред този отбор.

БК Шумен: Какъв ще е стила на игра на отборите до 12 години тази година?
Андрей Джамбазов: Както първият, така и вторият отбор ще играят агресивна защита, ще налагаме преса през почти целия мач и ще се опитваме да играем бърз баскетбол с мигновени атаки.

БК Шумен: Силния регион „Добруджа“ преимущество или недостатък е за развитието на младите баскетболисти?
Андрей Джамбазов: В интерес на истината регион „Добруджа“ е силен само откъм 2-3 отбора, останалите отбори за съжаление не са на толкова добро ниво. Няма толкова много различни отбори срещу които да играеш – това не е добре. В А група при 12-годишни имаме само 4 отбора, в другите групи също има само 4-5 отбора, но колкото повече конкурентни отбора, толкова по-добре за момчетата да се развиват.

БК Шумен: Как мотивирате момчетата да тренират по-здраво и да се раздават на максимум в тренировките?
Андрей Джамбазов: Мотивацията е трудна при децата до 12 години поради факта, че тази възраст е критична – 4 и 5 клас. Настъпват много физиологични промени. В училище също има промени, много от петокласниците са в нови училища, имат нужда от време за настройка. Четвъртокласниците пък имат изпити в края на годината и също отделят много време и енергия за училище. Мотивираме ги главно с шанса за изява, това че трябва да заслужат мястото си на терена, както и да покажат на себе си, близките, приятелите и съучениците си, че са постигнали нещо – да се похвалят с труда и с резултатите си.

БК Шумен: Ако трябва да откроите един най-важен фактор за развитието на баскетболистите в тази възрастова група, кой би бил той?
Андрей Джамбазов: Най-важното нещо за развитието на един баскетболист в тази възраст е любовта към баскетбола. Ако едно дете обича истински баскетбола, ако има желание да го практикува, то само ще започне да се влага в тренировките, да изпълнява указанията на треньорите си, да изгради баскетболни навици. Ако я няма тази любов и желание за баскетбол то в горните възрастови групи трудно ще продължиш да се развиваш като баскетболист. За изграждането на един добър баскетболист е нужно най-вече той да се развие технически, затова в тази възраст трябва да се набляга на техниката, а когато детето има желание да тренира този процес е много по-лесно изпълним.