Интервю с Андрей Иванов

БК Шумен: Как оценявате изминалия сезон с екипа на БК Шумен?

Андрей Иванов: Разбира се, че оценявам сезона в Шумен много добре. Тази година играта ми израстна много в сравнение с миналия сезон, като голям принос за това израстване имаше Шумен. Благодарен съм на ръководството и разбира се на Димитър Чанков, който се свърза с мен и ме покани в клуба.

БКШ: Какво е впечатлението Ви от клуба?

АИ: Имам много добро впечатление от БК Шумен. Янко Янков ми предложи добри условия, за да се включа в тима. Като цяло съм доволен от престоя си и от всички в клуба.

БКШ: Какво е мнението ти за първенството в А група за изминалия сезон 2015/16?

АИ: Смятам, че А група се затвърди като силна лига. Защото отбори като Икономически университет, Академик Благоевград, Левски София са силни противници, особено отбора на Левски, който е изграден от същия състав, който участва и в НБЛ с някои изключения.

БКШ: А според теб подходящ ли е този формат на първенството с две дивизии – Западна и Източна?

АИ: Честно казано за мен няма логика да се играе на региони, много по-добър би бил форматът всеки срещу всеки.

БКШ: Ако получиш ново предложение да играеш за БК Шумен през следващия сезон в А група би ли приел?

АИ: Да, разбира се, че бих приел. Но има някои условности, на първо място трябва да остана в Ямбол. Желанието ми е да продължа да се развивам и вярвам, че БК Шумен би ми помогнал в тази насока.

БКШ: Какво е мнението ти за момчетата в Шумен?

АИ: Момчетата играят добър баскетбол, но е очевидно че им е нужен много повече опит. Повечето от тях са все още юноши и дори кадети. Опита и самочувствието ще дойдат с времето, но за момента се вижда, че нямат опита на противниковите играчи.

БКШ: Ти си част от отбора на Ямбол в НБЛ, какво е мнението ти за сезона с отбора?

АИ: Ами смятам, че направихме добър сезон, имахме своите шансове, дори поднесохме една от изненадите като победихме Балкан Ботевград. Вижда се отборите в лигата са сравнително равностойни и всеки може да изненада всеки, като само Лукойл Академик се отличава с по-висока класа.

БКШ: А как виждаш твоето развитие в бъдеще? Имаш ли амбиции да заиграеш в отбор от чужбина?

АИ: Разбира се, че имам амбиции, всеки един играч трябва да има някаква амбиция и самочувствието, че може да играе в силен отбор навън. За момента съм концентрирал усилията си да се докажа в България и да се наложа като титуляр в НБЛ, а след време защо не и да получа оферта от някой класен отбор навън.

БКШ: Знаем, че си част от младежкия национален отбор на България до 20 години. Какви са очакванията ти за предстоящото европейско и смяташ ли, че можем да се представим достойно?

АИ: Ами тепърва предстои подготвителен лагер преди европейското и моята амбиция е да попадна сред 12-те състезатели, които ще представят България. Вярвам, че имаме добри шансове на това европейско в тази група (Дивизия Б бел. Ред.) и се надявам да се класираме за елитната група.

БКШ: На финала, какво би пожелал на феновете на БК Шумен?

АИ: Първо искам да им благодаря за подкрепата през изминалия сезон, искам да им пожелая да продължават да пълнят залата, да подкрепят отбора, както в добрите, така и в лошите моменти. Пожелавам им още да са живи и здрави и нека им случват само хубави неща.