Интервю с Димитър Чанков – треньор на момчета (14) и кадети (16)

БК Шумен: Г-н Чанков, тази година сте треньор на момчета (14) и кадети (16), какви са очакванията Ви за този сезон?
Димитър Чанков: При момчета (14) тази година се включихме в А група, надявам се на добро представяне. Повечето от момчетата са в пика на възрастта. Работили сме здраво през лятото, миналата година играхме добре и тази година с повечето мачове, които ще изиграем се надявам да надградим това, което сме постигнали досега. Нужни са ни повече мотивация и хъс и съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят. Относно кадетите – там играем в по-ниското ниво на регион „Добруджа“, повечето от момчетата са на 14 години, получава се една дупка между върховата за кадети възраст, разполагаме само с двама деветокласници, така че тази година ще е обиграваща, да могат да натрупат опит и догодина като си влязат на възрастта можем да гоним и класиране на финали.

БК Шумен: Какво да очакваме от отборите като стил на игра?
Димитър Чанков: Моите отбори играят бърз баскетбол – бързи контра-атаки, агресивна защита в предно поле, повече настроение и най-вече битка, характер. Миналата година повечето от момчетата се убедиха, че има мачове, които могат да се спечелят с повече битка и характер.

БК Шумен: Миналата година имахме национален състезател от момчета (14). Тази година можем ли да очакваме нови национали и кои ще са водещите състезатели?
Димитър Чанков: Тази година се надявам да изпъкнат още две-три деца, те са по-малки. Роберт Савов, Аксел Кадир, Никола Любенов. От долната възраст, където треньор е Джамбазов има две момченца, които смятам да вземам на състезания с 14-годишните. Смятам, че националния селекционер със сигурност ще има какво да види в нашите мачове.

БК Шумен: Регион „Добруджа“ се оформи като един от най-силните в страната, с отборите на Черно море, Академик Варна, Доростол Силистра, Дунав Русе, а този сезон при 14-годишни се включва и Етър 49 от Велико Търново. Силната конкуренция добре ли е за развитието на момчетата?
Димитър Чанков: Това е супер, според мен конкуренцията поражда качество. Нас не ние страх от нито един отбор от тези отбори, ние излизаме всеки мач за победа. Хубавото с новата А група е, че вече мачовете са на разменено гостуване, няма само да гостуваме в Силистра и във Варна, а ще приемаме тези отбори и на наш терен. Със сигурност нашата зала е негостоприемна за гостуващите отбори и не се знае накъде и как ще се завърти колелото. Ние ще излизаме всеки мач за победа, когато имаме какво да покажем, не мисля, че ще има проблем.

БК Шумен: Тази година цикълът от мачове е доста по-сгъстен, като се има предвид, че и някои от момчетата ще се включват в състезанията на по-големите възрасти, смятате ли, че натоварването ще бъде поносимо за момчетата?
Димитър Чанков: Със сигурност ще се справят, защото аз съм ги подготвил. Ние не сме спирали цяло лято да тренираме. Физически сме много добре подготвени, аз съм на 100% сигурен в това. Чудесно е, че ще има мачове всяка седмица, защото това ще им помогне да израстнат като играчи, също така ще помогне на нас треньорите да сме по-добре подготвени, да виждаме какво вършим правилно или къде грешим. Аз лично ще имам възможност да си редя състава, да избирам тактиката, ако падна единия мач ще имам възможност да видя къде са ми грешките и другия мач да съм ги отстранил. Повечето мачове са голям плюс и това го твърдят всички, които се занимават с баскетбол. Трябва да имаме поне 35 мача на сезон, за да стигнем нивото на останалите, този формат на първенството е много по-добър, защото без мачове няма как да направиш баскетболисти – просто не става!

БК Шумен: Миналата година на момчета (14) малко не им достигна да се класират на републиканско. Тази година е ясно, че от кадети е оптимистично да очакваме класиране на финали и все пак какви са шансовете на отборите да се класират на финалите?
Димитър Чанков: Шансовете си ги имаме. Аз не отписвам нито едната, нито другата възраст. Предимството на 14-годишните е, че са доста висок състав. Това лято ние направихме редица контроли и се видя, че другите отбори нямат толкова ръстови състезатели, колкото имаме ние и се надявам тази година да идем на финали – реално това е нашата цел. Дали с едната или другата възраст е без значение, но това трябва да е крайната ни цел. Пак казвам, ще се борим и с двете възрасти да сме на финали.

БК Шумен: Миналата година вашия отбор на момчета (14) беше много активен с извън-тренировъчната дейност – визирам посещението на Комплекса за социални услуги на деца и семейства, също така посещение на кино и театрални постановки, барбекюта… Ще продължите ли да сплотявате отборите и извън тренировките?
Димитър Чанков: Ами ние всъщност започнахме, направихме си барбекю като за старт на сезона, дойдоха и родителите. Отделно говорихме и с хората от Комплекса за социални услуги ще имаме пълна подкрепа от тяхна страна в залата, ще идват на нашите мачове. За Коледа ще направим отново инициатива, ще съберем играчки, обувки, кой каквото има да подари, така че се надявам и на тяхната подкрепа. Също така се надявам баскетболната общественост в Шумен да ни подкрепи – това са децата на Шумен все пак, мачовете са в неделя хубав ден за баскетбол. Тези инициативи при мен няма да спрат, целта е да сме заедно, да се изградим като отбор, да бъдем като едно семейство. Мислим за всякакви инициативи, включително битка на поколенията – родители срещу деца. В БК Дунав Русе имат такава традиция, защо да не я направим и ние тук? Хубаво е детето да се изправи срещу родителя да му покаже какво е научил, какво е постигнал през всички тези тренировки. Имам одобрението на всички родители и при първа възможност ще организираме един такъв празник на поколенията.

БК Шумен: Миналата година БК Шумен се радваше на страхотна подкрепа от феновете – както в мъжките мачове, така и при подрастващи. Какво очаквате от феновете този сезон?
Димитър Чанков: Абсолютно същото, атмосферата в зала „Младост“ е страхотна и се надявам залата да е пълна не само на мъжките мачове, но и при по-малкитe. Нека родителите, приятелите, съучениците им бъдат в залата, нека да ги подкрепят, това е истинската радост за всички тези деца, които толкова се трудят на тренировки и жертват толкова много за баскетбола.