Коледен празник 2016

Баскетболен клуб Шумен и УСШ „Хан Крум“ за поредна година организира Коледен баскетболен празник. Тази година форматът бе разширен и освен традиционния турнир на най-малките 1-ви до 3-ти клас, можехме да се насладим и на сблъсък на поколенията. Четвърти и пети клас показаха на своите родители колко е трудно да бъдеш баскетболист в щафетни баскетболни игри. Шести, седми и осми клас пък се изправиха в баскетболен мача на поколенията срещу своите родители.

Празникът започна в 9.00 сутринта с баскетболния турнир на най-малките – децата от първи, втори и трети клас. Малчуганите показаха не само страхотно желание за игра, но и добри баскетболни умения. Техните ръководители Милчо Колев и Иванка Крумова ги бяха подготвили отлично и това си пролича веднага. Традиционно турнира започна с първокласниците, които разчитаха повече на своето желание, но не липсваха и хубави баскетболни изпълнения. Въпреки, че много от децата нямаха никакъв опит в подобен род изяви те бързо се адаптираха и след първите няколко минути, в които личеше притеснението те показаха целия си блясък. Всеки един от тях получи медал за доброто си представяне, както и лакомства, а за най-добрия измежду тях бяхме приготвили прекрасна баскетболна топка.

Втори клас показаха не по-малко желание от първокласниците. Първи бяха момичетата и за много от тях това беше първа изява на баскетболния терен, но се видя, че по нищо не отстъпват на момчетата, а дори борбата и себераздаването бяха в повече. Момчетата естествено се опитваха да се покажат със завидни баскетболни умения и всеки един от тях искаше да отбележи, колкото се може повече кошове. Мачовете бяха интересни и обикновено се решаваха с кош в последния възможен момент.

Последни бяха третокласниците – техните мачове бяха най-резултатни и любопитни за наблюдаване, въпреки, че се играха на стандартните кошове, като и при тях можехме да видим много борба и желание за победа. Момичетата показаха завидна баскетболна техника, на която могат да завидят доста – дори някои батковци от четвърти и пети клас. Момчетата пък се отличиха с добра отборна игра и много себераздаване в нападение, за да може техния отбор да победи. Медали и лакомства, разбира се имаше за всеки, а най-добрия получи и топка.

Втората част от празника бе изключително интересна и любопитна – Родителите на децата от 4 и 5 клас трениращи в БК Шумен излязоха срещу своите наследници в щафетни игри измислени от треньорите. Първата игра включваше умението да се вкарва – отборите на родителите срещу отборите на децата се надпреварваха кой ще вкара повече кошове след като успее да претича между конусите поставени от треньорите. Оказа се, че да вкарваш топката в коша не е лесна задача и децата доказаха, че с много тренировки и труд можеш да станеш добър баскетболист, побеждавайки убедително родителите си! А пък родителите явно трябва да наблегнат на компонента – стрелба към коша, ако искат в бъдеще да имат някакъв шанс срещу своите деца. Втората игра бе дори по-интересна и включваше тактически елемент – треньорите наредиха отново конусите, но този път половината бяха съборени и единият от отборите трябваше да ги вдига, а другия отбор трябваше да събаря конусите и който от отборите успееше да изпълни задачата по-добре печелеше – играеше с в три рунда, един път родителите събаряха, а децата вдигаха, в другия случай обратно и който успееше да победи в 2 от 3 игри печелеше. Първата игра бе убедително спечелена от децата. За следващите игри обаче родителите получиха помощ, те само трябваше да събарят конусите (което да си признаем беше по-лесната част от упражнението), а на всичкото отгоре и Янко Янков се включи към техните редици… Е, родителите записаха победи, но нали и те трябваше да се покажат баскетболисти все пак 😉

Последната част беше и най-интересната (поне според мнението на повечето) – Мач на поколенията! Отборите на момчета (14) и кадети (16) предизвикаха своите родители на баскетболен мач, за да видят кой е по-добър на игрището и за радост на мнозина (и за съжаление на други) родителите приеха! Мачът започна равностойно и двата отбора си размениха по един-два коша, като децата очевидно не си даваха много зор, очаквайки техните родители да се уморят и да „сами да се бият“ с изключение на Митко Петров и Юлиян Рачев, които отбелязаха по един кош… Да ама не, оказа се че треньор Чанков има доста равностойни състезатели в отбора на Родителите и до края на първото полувреме децата отстъпваха в резултата, като трябва да отчетем все пак, че родителите получиха по едно съдийско рамо (буквално, съдия Колев отбеляза един-два коша на сметката на Родителите след хубави асистенции зад гърба на нищо не подозиращите наследници).

На полувремето бяха организирани конкурси по стрелба от тройката и от фаул линията, където родителите също показаха доста класа. При стрелбата от тройката Петър Петров – бащата на Митко Петров от кадетите показа изключителен мерник и се класира на финала с лекота, където се изправи срещу Джем Арсу, който успя да го победи – единствено и само благодарение на финалния си изстрел, който даваше 3 точки (какво да се направи в баскетбола, важен е последния – победния кош 😉 ) В конкурса за фауловете Роберт Савов защити частта на Децата като стигна финала с прецизна стрелба, но на финала нямаше никакъв шанс срещу почти перфектния мерник на Серафимов-старши – бащата на Георги Серафимов и наградата за най-добър изпълнител на наказателни заслужено отиде при Родителите.

След конкурсите за бе ред за второто полувреме, където Петър Петров, който загуби нещастно финала за тройки бе решил да спечели основното събитие и показа завидни баскетболни умения (дори се чуваха въпроси от публиката – „Ама той защо не е в мъжкия отбор“?) Пешо показа не само завидни умения в защита като открадна доста топки, а и забива един-два чадъра, но успя да подаде няколко много красиви завършващи паса към своите съотборници. Треньор Чанков пък се отличи с една тройка след „изненадващо“ нахлуване на терена от скамейката, но явно съдия Колев тази вечер недовиждаше добре и зачиташе всичко, което Родителите вкарваха в коша на Децата. Така разликата стана 12 точки 28:16 в полза на опитните „баскетболисти“. Младите надежди на баскетбола в Шумен, обаче явно се ядосаха на случващото се на терена и веднага затегнаха редиците – Теодор Цонев започна да организира по-добре атаките, а Стилиян Дянков и Цецо Герасимов започнаха да бележат. В самия край на срещата разликата бе сведена до само 1 точка 28:27, а последно  притежание на топката имаха Децата, които организираха една страхотна атака и стреляха не един, не два, а три „решителни“ изстрела… но топката отказа да влезе в коша на Родителите, които се поздравиха като победители пред невярващия поглед на своите наследници!

След срещата всички бяха доволни, а родителите наградиха своите деца като им връчиха специални, персонални грамоти – на всеки награда според заслуженото! Децата, разбира се се заканиха да си го върнат на следващия турнир, а Родителите пък обещаха да потренират, за да запазят титлата Шампион на баскетболните поколения в Шумен.

От БК Шумен искаме да благодарим на всички, които се включиха в празника, на всички наши спонсори, които продължават да ни подкрепят през всички тези години, както и на всички наши фенове, които са сърцето и душата на този клуб и заради които ние съществуваме и се развиваме! Пожелаваме на всички Вас чудесни и незабравими празници, да сте живи и здрави, и се надяваме да продължим да се радваме заедно и през 2017 година!