Момчетата на БК Шумен родени 2008 г. ще участват в EYBL – Европейска младежка баскетболна лига

Шумен прави поредна голяма крачка в развитието на своите таланти. Нашият клуб ще вземе участие в Европейска младежка баскетболна лига – EYBL. След като отборът ни при момчетата до 13 г. се представи отлично на родна сцена и спечели сребърните медали на завършилото пред два месеца републиканско първенство, ръководството на клуба реши, че е време за по-голяма крача и по-силни съперници. Именно Европейската младежка баскетболна лига ще бъде следващото ниво, на което младите шуменски баскетболни таланти могат да покажат своите умения.

Шумен не е първият български отбор, който ще вземе участие в EYBL. Преди нашия клуб, редовно участие записваше отборът на Балкан Ботевград, който дори има класирания в челото на лигата. ЦСКА София също записа участия в лигата преди няколко години.

Основните цели на Шумен с участието в тази лига са обиграване на момчетата на по-високо ниво, трупане на ценен опит и самочувствие, както и развитие на качества нужни за съревнование със силни съперници, които без съмнение ще срещнем в EYBL.

Другата важна новина от днес е, че БК Шумен подаде заявление за участие в ББЛ А група. Това реално ще бъде втория отбор на Шумен, в който ще се обиграват юношите на отбора и ще трупат ценни минути, които да ги подготвят за тежките битките и в НБЛ. Треньорът на Шумен – Янко Янко заяви пред BGBasket.com: „Във втория тим ще играят юношите и част от момчетата от първия, за да трупат повече минути. Треньорът ще бъде обявен впоследствие, но ще е от школата, като ще бъде също под мое ръководство и на Папак. Заедно с него ще работим в първия отбор“