ОКК Кралево е третият носител на трофея „Костадин Димитров“

Завърши третият международния баскетболен турнир за подрастващи на името на изтъкнатия шуменски баскетболен деец – Костадин Димитров. Организираният от БК Шумен турнир събра 4 много силни отбора от момчета до 14 г., които оправдаха очакванията и изиграха мачове на най-високо ниво. Напълно заслужен победител стана сръбският ОКК Кралево, който победи на финала Шумен със 74:54 и стана третият носител на трофея „Костадин Димитров“. Много силен мач за 3/4 място направиха Светкавица и Делфин, като в крайна сметка бронзовите медали отидоха при „съседите“ от Търговище, които спечелиха с 66:52. Гостите в залата, сред които и президентът на Българска Федерация Баскетбол – Георги Глушков изразиха задоволство от добрия баскетбол. Глушков поздрави организаторите в лицето на БК Шумен и Община Шумен за организирането на турнира в тези тежки времена на световна пандемия.

Първият мач през днешния ден изправи Светкавица Търговище и Делфин Бургас в мач за 3/4 място. Срещата започна равностойно, като двата отбора показаха добри изяви в защита през първите две четвърти. Светкавица поддържаше минимална преднина от 4-5 точки през първото полувреме, но „делфините“ се бореха здраво и не позволяваха на съперника да се отдалечи в резултата. Светкавица все пак се оттеглиха със 7 точки аванс след страхотна комбинация и тройка със сирената в края на втората четвърт. През второто полувреме Делфин бързо стопиха преднината и дори на моменти излизаха начело в резултата. Мачът се играеше кош за кош през почти цялата трета четвърт и началото на четвъртата. В последните 5 минути на двубоя Светкавица показаха по-добра физическа подготовка, затягайки защитата и след поредица добри бързи атаки си осигуриха преднина от 8 точки. В последните минути Делфин сякаш не си повярваха, че могат да направят още един обрат и позволиха на съперника да направи разликата 14 точки за крайното 66:52. И двата отбора показаха много добър и техничен баскетбол за момчета до 14 г. И двата отбора ще играят важна роля през новия сезон в регион Изток, като ще са сред претендентите за класиране на финалите на републиканско през следващия сезон.

Финалът изправи сребърният медалист при момчетата до 13 г. от миналия сезон в България – Шумен и класният отбор на ОКК Кралево от Сърбия. Шуменци влязоха малко плахо в мача и това позволи на сръбския тим да си осигури аванс от 8 точки след 7 минути игра. Нашият тим се съвзе и изравни играта като през следващите 28 минути от двубоя играхме равностойно и разликата се задържа 6-8 точки. Дори в средата на третата четвърт Шумен успя да съкрати изоставането си до 2 точки, но с изключително силна стрелба от средна и далечна дистанция сръбските гости поддържаха дистанцията. В последните пет минути на мача сръбските момчета показаха и отлична защита, която им позволи не само да задържат преднината си, но и да увеличат двойно разликата в своя полза. Срещата приключи при 74:54 в полза на ОКК Кралево, които станаха третия носител на трофея „Костадин Димитров“ след БК Шумен през 2018 г. и младежкия национален отбор на Северна Македония през 2019 г.

Ние от БК Шумен изказваме благодарност на всички включили се в организирането на турнира, на спонсорите за подкрепата в тези тежки времена. Благодарности на младите баскетболисти за себераздаването и добрия баскетбол, който ни предложиха. Накрая, но не на последно място, благодарим и на публиката, която спазваше предписаните мерки за безопасност и въпреки трудностите подкрепяше младите баскетболисти! Надяваме се, че през 2022 г. ще можем да организираме четвъртото издание на международния турнир „Костадин Димитров“ вече при нормални условия и с публика изпълнила трибуните на „Арена Шумен“.

Можете да видите фото галерия от турнира на нашата Фейсбук страница тук: Баскетболен клуб Шумен