Първият ден на международния турнир „Костадин Димитров“ предложи отличен баскетбол

Третото издание на превърналия се традиционен турнир за подрастващи на името на именития шуменски баскетболен треньор и деец – Костадин Димитров започна днес в „Арена Шумен“. Първите два мача от турнира предложиха хубав, бърз и резултатен баскетбол. В днешния ден се изиграха два двубоя. ОКК Кралево от Сърбия срещу Делфин Бургас и Шумен срещу Светкавица Търговище.

Турнирът бе открит с мач между сръбските гости от ОКК Кралево и бургаският Делфин. В последните години школата на Делфин показа, че е сред една от водещите в България, класирайки се почти всяка година на финали на републиканско първенство. Не случайно бургаският отбор бе и бронзов медалист на завършилото преди три месеца първенство на момчетата до 13 г. и именно с този отбор „делфините“ дойдоха на турнира „Костадин Димитров“. За сръбската школа каквото и да кажем ще бъде малко, една от най-успешните в световен мащаб с множество медали от европейски, световни първенства и олимпиади. Само ще споменем фактът, че най-полезен играч през изминалия сезон в НБА бе сърбин – Никола Йокич! В мачът срещу Делфин, ОКК Кралево доказаха, че са достоен представител на тази школа и показаха изключителни баскетболни умения за момчета до 14 г. Бързия и техничен баскетбол на сръбския отбор им позволи да поведат още през първото полувреме. През второто полувреме Делфин се опита да скъси изоставането, но това като че ли мотивира сръбските момчета, които показаха още по-добра игра и заслужено спечелиха срещата с 88:55.

Вторият мач за деня изправи Шумен срещу Светкавица Търговище. Нашият тим вдъхновен от успехите през изминалия сезон (сребърни медали при момчетата до 13 г. и пето място при момчетата до 14 г.) започна много силно мача срещу добре познатия отбор на Светкавица. Момчетата от Търговище също показаха борбена игра в първите минути и се получи хубав мач. След почивката Шумен обаче показа още по-добра игра и бързо започна да трупа преднина в своя полза. Шуменци се раздадоха максимално и спечелиха мача убедително с 61:30.

Така в утрешния ден от 09.00 ч. Делфин Бургас и Светкавица Търговище ще се изправят в мач за 3/4 място. Финалът от 11.00 ч. пък ще противопостави сръбските гости от ОКК Кралево срещу Шумен.