Сезон 2019/20: Шумен – Видабаскет 105:82 (А група, Редовен сезон, 3 кръг)

Шумен продължи с победния ход в мъжката А група. Нашият тим записа десетата си победа от началото на сезона. Момчетата на Янко Янков и Звонко Папак победиха Видабаскет със 105:82 в отложен мач от третия кръг на първенството и са начело във временното класиране. Двата тима ще се изправят отново утре от 17.00ч в шуменската зала „Младост“.

Мачът започна по-добре за отбора на Видабаскет, който се възползва от грешки на шуменското нападение и след бързи атаки и точни стрелби повеждаше на няколко пъти в резултата. Шуменският тим обаче се отърси от сковаността и в средата на първата четвърт заигра доста по-добре в защита. Зоновата преса на цял терен тормозеше гостите от Видин, които допуснаха поредица от грешки, а шуменци се възползваха и качиха преднината си над 10 точки. В края на първата част обаче видинчани показаха, че не са дошли просто да се запишат в статистиката и след отлична стрелба от тройката свалиха изоставането си под 10 точки – 25:18 за Шумен.

Втората четвърт продължи със зоната на цял терен за Шумен. Изключителната защита на нашия тим не даваше почти никаква възможност за лесни стрелби на гостите. В нападение пък шуменските гардове извеждаха отлично високите играчи в подкошието и след серия от кошове поведохме със 17 точки. Както в края на първата четвърт, така и в тази гостите заиграха по-агресивно към края ѝ. Възползвайки се от натрупани нарушения на Шумен, видинчани върнаха 4 точки от фаулове. В последната минута обаче нашият тим натисна и след отлични отигравания на братята Кръстеви, Шумен се оттегли на почивка с преднина от 20 точки – 55:35.

Третата четвърт започна с надстрелване от тройката. За Шумен точни бяха Александър Кръстев и Никола Николов, а за Видабаскет точен изстрел записа Мандалски. Видабаскет върнаха още един кош след като на два пъти успяха да си вземат борбата в нападение. В средата на частта за Шумен се разигра новото попълнение Марин Маринов. Шуменецът завърши три бързи атаки, една от които със забивка и преднината на Шумен скочи до 25 точки. Гостите от Видин обаче не се предаваха. Водени от Мандалски, който правеше всичко в този мач – от тройки и бързи пробиви, до асистенции, борби и откраднати топки – Видабаскет успя да съкрати пасива си до 20 точки в края на третата част.

Последната четвърт продължи с размяна на кошове – Димитър Янчев и Симеон Георгиев за Шумен, Михайлов и Тодоров за Видабаскет се отчетоха с по един кош в началото. Шумен показа по-добра игра в защита и при борбите, и до средата на частта затворихме мача, връщайки си аванса от 25 точки. Мандалски се поумори, тъй като игра бе смяна цял мач и Видабаскет не успя отново да се вдигне на щурм, за да съкрати изоставането си. Шуменци за пореден мач минаха границата от 100 точки, а срещата завърши при 105:82 в наша полза.

Утре от 17.00ч двата тима се изправят отново един срещу друг този път в мач от редовния 13 кръг. Срещата е в зала „Младост“

снимка: Калоян Николов