Шумен спечели четвъртото издание на международния турнир за подрстващи „Костадин Димитров“

Момчетата на Шумен до 15 г. спечелиха четвъртото издание на международния турнир за подрастващи на името на легендарния шуменски баскетболен деятел Костадин Димитров. Шуменските баскетболисти се наложиха на финала над изключително титулования румънския отбор, с много национални играчи в редиците си – Лагуна Шаркс след битка завършила с две точки аванс за шумеци – 59:57. В мача за 3/4 място сръбските момчета на Плейоф Лесковац се наложха със 79:36 срещу Тунджа Ямбол и взеха бронзвоите медали в турнира. Традиционно участниците в турнира бяха наградени с купи и медали от семейството на Костадин Димитров.

Мачът за 3/4 място започна с по-добра игра на сръбския отбор от град Лесковац. Плейоф показваше по-добри умения, както в защита, така и в нападение, което логично доведе до двуцифрена преднина в тяхна полза още през първата четвърт. Тунджа не успя да влезем в ритъм и през втората четвърт. Отборът от Ямбол записа голям брой пропуски и технически грешки, докато сръбските им опоненти продължиха да реализират голяма част от открилите се възможности за кош и до почивката вече имаха 34 точки аванс – 45:11. Прави чест на момчетата от Ямбол, които въпреки големия пасив не спряха да се борят и да се опитват да играят добър баскетбол през второто полувреме. Тунджа започна да вкарава значително повече точки през третата и особено през последната четвърт. Въпреки много по-добрата си игра в нападение, ямболският отбор не успяваше да се противопостави в защита и Плейоф успя да затвори мача със 79:36 и да се окичи с бронзовите медали.

Както Шумен, така и румънският Лагуна Шаркс спечелиха убедително полуфиналните си двубои и загатнаха, че на финала ще има здрав сблъсък. Точно и това се получи. Двата отбора се захапаха от самото начало. По-високите и яки румънски момчета използваха максимално предимството си и взеха аванс от 7 точки в началото на срещата след отлична защита. Шумен бързо се събуди и изравни играта, като също показа здрава защита в първите две части на мача. Разликата се движеше 5-7 точки в полза на румънците през цялото първо полувреме, като резултатността бе ниска. В края на втората четвърт шуменци показаха отличен мерник от далчено разстояние и не само стопиха изоставането си, но и излязоха напред с точка преди почивката – 28:27. През второто полувреме битката на игрището продължи по същия начин. Двата отбора си разменяха водачеството на резултата през цялото второ полувреме, а кошовете идваха след изключително добри индивидуални изяви на баскетболистите. Шумен продължи да показва по-добър мерник. Нашият тим реализира и доволно количество кошове на бърза атака. Именно бързата атака, но и борбата под коша бяха оръжията на Лагуна Шаркс, с които не позволяваха на Шумен да вземе аванс. В последната минута на двубоя обаче Шумен направи няколко защити без кош, а в нападение успяхме да реализираме от трудни позиции и излязохме начело с 2 точки – 59:57. В оставащите секунди до края отборите не успяха да си вкарат кош и Шумен взе отличието на името на Костадин Димитров.

Благодарим на всички участници в четвъртото издание на международния баскетболен турнир за подрастащи „Костадин Димитров“. В заключение бихме казали, че младите баскетболисти ще имат още много работа и поле за развитие, но най-хубавото е, че всички отбори показаха изключително желание за игра, борбеност и се хвърляха за всяка топка. Пожелаваме успех на участниците и се надяваме да се видим отново на някое от следващите издания на турнира „Костадин Димитров“!