Юношите на БК Шумен спечелиха международния турнир в памет на Костадин Димитров

Юношите на БК Шумен са първият победител на международния турнир в памет на Костадин Димитров – Тренера. Нашият тим спечели надпреварата след като победи на финала бойкия тим на Актавис Академия Лесковац със 78:71. Третото място зае отборът на БУБА Баскетбол. Софиянци победиха Адмиралс от Молдова с 91:39.

Първият мач за деня противопостави загубилите във вчерашните полуфинали – БУБА Баскетбол и Адмиралс, които трябваше да определят бронзовия медалист в първия турнир на името на Костадин Димитров. Двубоят започна очаквано с активна защита на цяло игрище от страна на софиянци, за които не представляваше проблем да натрупат бързо преднина от 10-на точки. Възпитаниците на националния селекционер за юноши – Мануел Марков продължиха с добрата защита и през втората четвърт на срещата. Огромна част от точките на БУБА дойдоха след откраднати топки и бързи атаки. Само за едно полувреме софиянци отвориха разлика от 26 точки – 45:19. През второто полувреме молдовските гардове се събудиха и след няколко добри пробива намалиха част от пасива си. Но в края на третата и началото на четвъртата част, юношите на БУБА отново заздравиха защитата и разликата бързо скочи над 40 точки. До края на срещата българският отбор се забавляваше на терена и организираше атрактивни атаки за публиката. Последния съдийски сигнал дойде при 91:39 в полза на БУБА.

Финалният мач между Актавис и Шумен бе веднага след срещата за 3-4 място. Двата отбора не отделиха и минута за разузнаване, а се захапаха здраво. Гостите от Сърбия имаха по-добри първи 5 минути и след няколко хубави комбинации в нападение поведоха с 6 точки. Вторите пет минути на първата четвърт се изиграха равностойно, като доминираше защита. И двата отбора извършиха доста нарушения в края ѝ. Началото на втората четвърт отново бе за сръбския отбор, който след няколко бързи атаки вдигна разликата до 10 точки. Шуменци не се стъписаха и отговориха подобаващо – две точни стрелби от тройката върнаха разликата до 4 точки. До края на полувремето играта бе равностойна и отборите се оттеглиха на почивка при 5 точки преднина за Актавис – 31:36. Второто полувреме започна с отлична игра на Шумен. Нашите момчета пазеха здраво съперниците, което им позволи да организират резултатни бързи атаки и да обърнат резултата в своя полза. На няколко пъти сърбите направиха нарушения при стрелба, което позволи на нашият тим да натрупа актив и от наказателната линия, а авансът на Шумен скочи до 8 точки – 54:46. Последната четвърт бе равностойна и мачът се играеше кош за кош. Златисто-зелените поддържаха преднина от 4-6 точки. В средата на четвъртата част шуменци изиграха няколко добри защити, а в нападение реализирахме две тройки, което ни позволи да поведем с 10 точки – 70:60. Гостите от Лесковац обаче нямаха никакво намерение да се предават. Те се възползваха от няколко грешки на шуменските юноши и съкратиха пасива си до 3 точки. В самия край нашите момчета показаха, че са се научили как да затварят мачове и след два добри пробива на гародвете ни, разликата скочи до 7 точки – 78:71. При този резултат прозвуча и финалната сирена.

Време бе за награждаване. Всички отбори в турнира получиха грамоти. Заелите трето място в турнира – БУБА Баскетбол бяха награди с бронзови медали, връчени от съпругата на Костадин Димитров – Мария Кунева. Сребърните медали на Актавис и златните медали на Шумен пък бяха връчени лично от кмета на Шумен – Любомир Христов. Той връчи на победителите от БК Шумен и специалната награда – „Купата на кмета“. Христов благодари на всички участници за отличните баскетболни умения и пожела на младите шуменци скоро да донесат и републиканска купа на града ни. В самия край на турнира почетеният председател на БК Шумен Ваньо Георгиев закри състезанието, предавайки знамето на турнира на неговото семейство с пожелание догодина отново да се съберем в Шумен за второ издание.

Ние от БК Шумен искаме да благодарим на всички приятели, които дойдоха в „Арена Шумен“, за да подкрепят младите баскетболисти. Получи се истински баскетболен празник и без Вашата подкрепа той нямаше да е възможен!