2023/24 SESAME НБЛ, 12 кръг: Шумен – Балкан 90:96 сл. пр.

Шумен изигра един от най-силните си мачoве този сезон, но отново загуби пред собствен публика, и отново след продължение. Този път шампионите от Балкан успяха да излъжат шуменци в мач от 12 кръг на Sesame НБЛ. Ботевградчани спечелиха мача с 96:90 след допълнителни пет минути и въпреки, че изоставаха през почти цялата среща записват своята 7 победа този сезон и са трети във временното класиране. Шумен остава с 4 победи, но задържа 8-то място.

Срещата започна равностойно и двата отбора си разменяха кошове до средата на първата четвърт. Шумен обаче предложи силна защита във втората половина на частта, а в нападение Ивайло Тонев, Уилфред Ликей и Емилиян Грудов носеха точките за нашият тим. Преднината ни достигна 8 точки, но опитният тим на Балкан реагира в точните моменти и успя да държи разликата 4-5 точки. Шумен затвори частта с 5 аванс – 22:17.

Брайън Камерън се разигра в началото на втората четвърт, но пък две тройки на Майкъл Диксън не позволяваха на шуменци да се откъснат. Размяната на кошове продължи през почти цялата част. Уилфред Ликей играеше може би най-добрите си минути с екипа на Шумен, той носеше точките, обираше борбите, а в защита спираше високите играчи на шампионите. Точния мерник от дистанция на Балкан обаче бе ключа в тези минути. Мартин Сотиров вкара много важна тройка, за да изравни резултата 35:35 в средата на частта. До края ѝ нито един от двата отбора не успя да вземе предимство и се оттеглиха на почивка при 45:45.

Третата четвърт продължи с още от същото, като двата тима се бяха захапали още повече. Размяната на кошове продължи през всички 10 минути, като и водачеството се сменяше през атака. За Шумен точките носеха обичайните заподозрени – Дейвид Ролинс, Брайън Камерън и Ивайло Тонев. Йордан Минчев, който се върна в българското първенство пред 10-на дни се разигра за Балкан и заедно с Карл Липс, който също показа точен мерник отдалеч водеха нападението на Балкан. Шумен имаше аванс от 1 точки преди последните 10 минути – 69:68.

В последния период Шумен започна по-добре благодарение на Камерън, който вкара първите 5 точки за отбора и поведохме със 74:70. Двата отбора знаеха, че победата ще дойде за по-добрата защита и това бе основното в играта през тази четвърт. Балкан се върна напред в резултата с 3 точки по средата на частта след като изоставаше 6 точки. Тройка на Ролинс обаче изравни и Шумен отново заигра по-добре. Тройка на Тонев изведе Шумен напред, но Майкъл Диксън бързо върна две точки. Разбира се топката бе в ръцете на Камерън за една от последните атаки на Шумен и той застана на линията, за да върне аванса ни до 3 точки. Най-опитния в отбора на Балкан – капитанът им Димитър Димитров обаче вкара уникална тройка с издърпване при само 12 секунди до края, а Йордан Минчев блокира последния изстрел на Камерън и мачът влезе в продължение.

Балкан почнаха силно и вкараха пет бързи точки. Шумен отговори чрез две добри комбинации завършени под коша от Ликей, стопявайки разликата до точка. Тройка на Мартин Сотиров и пробив на Николай Грозев обаче направиха разликата 6 в полза на шампионите, а Шумен нямаше сили да отговори и мачът бе затворен при 96:90 в полза на Балкан.

Шумен гостува на Берое Стара Загора в следващия 13 кръг. Срещата ще се играе на 23 декември от 19.00 ч. в зала „Общинска“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата