Баскетболната школа на Шумен се подсили с нов треньор

Баскетболната школа на БК Шумен се подсили с нов, млад треньор. Това е добре познатият на всички фенове на баскетбола в града – Росен Иванов. Привличането на Росен в треньорския щаб продължава традицията на клуба ни да дава възможност на млади и перспективни баскетболни специалисти да се развиват в треньорското поприще и да градят бъдещото на шуменския и българския баскетбол. Навярно повечето любители на баскетбола помнят Росен Иванов като бързо и атлетично крило, което играеш силно както в нападение, така и в защита. Той започва баскетболния си път в школата на Тунджа Ямбол. Талантът му е забелязан и още на 16 години играе за първия отбор на Ямбол в НБЛ. Росен попада и в националния отбор до 16 г. През сезон 2016/17 играе с двоен лиценз – за Ямбол в НБЛ и за Шумен в А група. Въпреки огромния баскетболен талант, който притежава, кариерата му на баскетболист е помрачена от контузии, но любовта му към баскетбола го насочва към треньорството. Ето какво сподели с нас Росен преди началото на новия сезон:

БК Шумен: Първо, добре дошъл в треньорския щаб на Шумен. Всички баскетболни фенове в Шумен те познават като играч, но треньорското поприще е доста по-различно с много повече отговорности. Смяташ ли, че си готов за това предизвикателство?

Росен Иванов: Здравейте и добре заварил. Изключително се радвам, че съм тук и да, смятам че съм готов за това и съм готов да дам всичко от себе си в името на клуба.

 БК Шумен: Би ли ни разказал, защо избра треньорската професия? Коя бе основната причина да се насочиш към тази професия?

Росен Иванов: Честно казано не се бях замислял сериозно относно треньорството, но след предложението от страна на БК Шумен и съвети от близки и роднини осъзнах, че с усърдна работа насочена в правилната посока бих могъл да бъда полезен на подрастващите и също така да бъда удовлетворен от работата си. Надявам се с опита, който имам, натрупан през по-голямата част от съзнателния ми живот прекаран в баскетбола да успея да помогна на клуба да продължава да изпълнява целите си, а именно да създава конкурентни играчи. Относно образованието ми, имам завършен бакалавърска и магистърска степен в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, предстои ми преминаване на треньорска школа за придобиване на лиценз.

БК Шумен: Какви са първите ти впечатления от баскетболната школа на клуба ни? Какво ти харесва и какво според теб може да се подобри?

Росен Иванов: Първите ми впечатления са за цялостната организация, която е доста добра. Децата са дисциплинирани и изпълнителни, което е една добра предпоставка за пълноценни тренировки, освен това има достатъчно налична база, където да се провеждат заниманията. А като цяло за баскетболната школа мисля, че е произвела не малко баскетболисти, които към този момент се състезават по българските, а дори и по чуждестранните терени, надявам се да се продължи тази традиция и аз да бъда част от нея.

 БК Шумен: Кое за теб, като млад и прохождащ треньор, е най-важно през тази първа година? Какви цели си поставяш?

Росен Иванов: Като за начало за мен лично е важно да навляза в самата обстановка, тъй като е доста динамична. Може да съм бил дълго време в баскетболните среди, но все още имам много да уча. Към този момент целта е да се развивам, надявам се всичко да протича нормално и ние треньорите, и децата да бъдем здрави, да работим заедно за повишаване на интереса към нашата игра и привличане на още малки и големи баскетболисти.

БК Шумен: Работил си с почти всички в треньорския щаб на Шумен като състезател, какво ти е впечатлението за работата като треньор?

Росен Иванов: Треньорският щаб ме прие много добре, познаваме се от доста дълго време. Разбираме се добре. Мисля, че комуникацията между нас е на отлично ниво и предвещава добри резултати.

Росен Иванов: За край бих се обърнал към всички фенове на баскетбола в Шумен:
Не спирайте да подкрепяте децата от школата, както и мъжкия отбор на БК Шумен!
До скоро и ще се видим в залата!