ИГРАЧ НА МАЧА – Александър Делев: Най-важното нещо винаги е защитата. В атака е по-лесно, там се почива, а се играе най-здраво в защита

Играч на мача за БК Шумен срещу Шампион 2006 във 2 кръг от Втора четворка на А група – мъже стана Александър Делев. Той се отчете с 14 точки, 10 борби и отлична игра в защита срещу софиянци. Ето какво каза Александър за сайта ни веднага след мача:

БК Шумен: Както обикновено, разкажи ни с няколко думи как видя мача от игрището?

Александър Делев: Отборът на Шампион е доста млад отбор, атлетичен, играят с голямо желание. Но им липсва опит и е една идея по-лесно да се играе срещу такива отбори. Въпреки това във всеки мач трябва да се влиза на 100%, да се играе с мотивация и желание. Все едно излизаш срещу… примерно Лейкърс от НБА. Това е начинът, по който трябва да се подхожда във всеки един мач, за да се постигне нещо по-голямо.

БК Шумен: Доста добре се представихме в защита, ограничихме съперника до 67 точки. Според теб на какво се дължи това?

Александър Делев: Определено, от последния мач насам, на тренировки наблягаме много на защитата. Наблягаме на това да изчистим грешките, които досега сме допускали в защита, на рутината в тази част от играта. Определено се вижда, че има и резултат. Разбира се, трябва да отчетем, че отборът на Шампион е по-неопитен и е една идея по-лесно, но естествено ние имаме заслуги в това те да са вкарали само 67 точки.

БК Шумен: Ти се раздаде изключително много в този мач, отбеляза важни кошове, овладя много борби, пазеше добре и в защита. Как оценяваш играта си в този мач, в сравнение с предишните двубои с Шампион от плейофите?

Александър Делев: С всеки изминал мач аз се чувствам все по-подготвен и все повече във форма, защото бях извън терените доста време. Но не мисля, че аз индивидуално съм допринесъл повече. И предния път го казах, и сега ще го кажа – не съм нещо повече от съотборниците си. Без тях съм никой. Помогнал съм с това, което мога. Най-силното ми оръжие е борбата под двата коша и се опитвам колкото може повече да го използвам и да овладявам максимално много топки.

БК Шумен: Според теб можем ли да подобрим още нещо, за да се класираме в Плейофите на А група и да се представим успешно в тях?

Александър Делев: Определено имам какво. Според мен начинът, по който играхме в защита на моменти беше отличен и ако сме достатъчно натренирани да задържим такова темпо за 40 минути ще сме равностойни на всеки един отбор и ще имаме шансове да победим. Както винаги защитата е най-важния фактор за спечелването на един мач.

БК Шумен: А проявяваме ли слабост в определен компонент от играта и ще можем ли да отстраним тази слабост?

Александър Делев: Когато емоцията дойде повече от качествата. Когато си на гребена на вълната и си мислиш, че всяка една топка може да влезе, всяка една контра-атака ще бъде успешна, тогава проявяваме слабост. В тези моменти се показва, доколко един отбор е изграден и има рутина. Да можем да разберем дали да намалим темпото, да се организираме по-добре или обратното да настъпим, да вдигнем оборотите, за да си осигурим победата. И както вече казах – най-важното е и най-важното винаги ще бъде защитата. Стъпим ли здраво в защита, атаката винаги се получава. В атака е по-лесно, там се почива, а се играе най-здраво в защита.