ИГРАЧ НА МАЧА – Александър Делев: На баражите ще покажем много по-добра игра

Играч на мача за Шумен срещу Черноморец бе Александър Делев. Тежкото крило на нашия тим игра сърцато, показа отлични умения както в стрелбата, така и в борбите под двата коша, завършвайки с 20 точки и 11 борби. Те му донесоха коефициент 24 – цифри, които записваше и MVP в А група с екипа на Шумен три поредни години – Андрей Иванов. Делев сподели своите впечатления от срещата и очакванията си за бъдещите баражи, в които Шумен ще вземе участие.

БК Шумен: Отново неприятна загуба в мач, в който водехме 5 минути преди края. Как видя срещата от терена?

Александър Делев: Мачът с Черноморец бе много труден. Отборът от Бургас играе много борбено, много агресивно, с много желание. Все пак ние също играем по този начин в нашата зала, на нашия паркет. Но това е опитен отбор, с някои по-класни състезатели. Представихме се добре, но сбъркахме в неподходящия момент, на няколко пъти в края, разликата нарасна и те съумяха да я запазят и да спечелят мача.

БК Шумен: Няколко мача през сезона играем добре, водим в последната четвърт, но нещо малко не ни достига (мачът в Троян), за да спечелим. Според теб в този мач какво не ни достигна, за да спечелим?

Александър Делев: Рутина. Рутина в най-важните мигове. Не визирам един играч или един пост, визирам рутина в целия отбор. Това е, което ни липсва. Не желание, защото желание има, но рутина и спокойствие, най-вече… това липсва. Имат много качества моите съотборници, няма играч като индивидуалност, който да е по-добър от другите. Ние сме добри като отбор, но в моменти, в които е най-трудно и трябва да се изяви огромно желание, тогава нещо куца и става още по-трудно.

БК Шумен: Ти изигра добър мач, подобряваш играта си с всеки изминал мач, откакто се върна в отбора. Смяташ ли, че има още какво да надградиш?

Александър Делев: Винаги има какво да се подобри. Не смятам, че играя нещо повече от своите съотборници. Да, изиграх.. да кажем добър мач, но аз съм абсолютно никой без съотборниците ми. Аз като индивидуални качества не мисля, че съм по-добър от някой от тях. Баскетболът е отборна игра и е много по-лесно, когато имаш добри съотборници. Но да, винаги има какво да се подобрява. Смятам, че нещата ще стават по-добре и по-добре, и след нова година на баражите се надявам да покажем много по-добра игра.

БК Шумен: Спомена баражите, как виждаш шансовете на Шумен? Имаме ли шанс за класиране в Първа петица на А група?

Александър Делев: Да. Огромен шанс имаме, поне така мисля аз. До тогава обаче трябва да се настъпи яко на паркета, всеки да тренира здраво и да покажем най-добрата си игра. И на неутрален терен и като гости, защото това от край време е голяма слабост на нашия клуб – гостуванията и играта в чужди зали. Мисля това трябва да успеем да подобрим за баражите, за да можем да ги спечелим. Имаме един мач, тук в Шумен, един гостуване и ако се наложи един на неутрален терен, което ще е тегав и труден мач.