ИГРАЧ НА МАЧА – Антон Диков: Благодарим на публиката! Шуменските юноши са готови да играят за мъже

Shumenbasket.org започва нова рубрика – Играч на мача. В тази рубрика ще публикуваме интервю с играча, който е имал ключова роля в представянето на мъжкия отбор в А група – мъже за всеки отделен мач. Факторите, по които ще избираме кой да бъде определен за играч на мача са не само коефициента на полезно действие, но и ролята му на игрището – лидерските качества, които е проявил в срещата; ключовите изяви във важните моменти; желанието и раздаването на игрището в съответния мач.

Играч на мача в първия двубой на Шумен за сезон 2018/19, при победата над ИУ Варна с 90:82, е Антон Диков. Вижте какво каза за срещата:

БК Шумен: Играчът на мача – Антон Диков е при нас. Първо честита победа, направи страхотен мач. С няколко думи, кажи ни как видя мача от вътре?

Антон Диков: Започнахме трудно срещата, но бързо се поокопитихме. Втората част играхме супер! Направихме и разлика – водехме 14 точки на полувремето, но може би там решихме, че сме спечелили мача. След почивката обаче те ни затрудниха със зоновата си преса, а и ние допуснахме няколко непредизвикани грешки, с което те се върнаха в мача и дори поведоха. Но ние показахме характер във важните моменти. Искам да поздравя абсолютно всички момчета от отбора, които дадоха абсолютно всичко от себе си. Това, което показваме на тренировки го показахме и днес на игрището. Искам да благодаря и на шуменската публика. Днес, тя отново бе нашият шести играч, без нея нямаше да можем да се справим. Очаквам следващите мачове да са и в новата шуменска зала. Видя се, че шуменския баскетбол е жив. Щом можем да напълним зала „Младост“, защо да не можем да напълним и „Арена Шумен“ и зрителите да гледат много победи на шуменския баскетбол.

БК Шумен: Ти направи изключително силен мач. Кое ти помогна да играеш на такова ниво днес? Това, че добре познаваш бившите ти съотборници от ИУ или може би добрата отборна работа на шуменския отбор?

Антон Диков: През седмицата се подготвихме много добре за Икономически университет. Знаехме стила им на игра, знаехме силните им страни, както и слабите им страни. Това ни помогна в решаващите моменти. Не на последно място искам да поздравя и треньорския щаб – Звонко Папак и Янко Янков, тази победа е главно благодарение на тях. Работиха страхотно с нас откакто се събрахме средата на септември. Подготвиха ни максимално добре за началото на сезона. И се надявам да продължим така и в гостуванията ни, защото стара слабост на Шумен е, когато излезем извън Шумен да играем доста по-трудно. Не знам на какво се дължи? Надявам се още следващата седмица да продължим с победите и в Бургас – въпреки, че те имат един супер състезател в лицето на Христо Николов, с над 15 години опит в европейския баскетбол.

БК Шумен: Спомена за спада в играта на нашия тим през третата четвърт. На какво го отдаваш – само на пресата на варненци или нашите млади момчета се уплашиха, че ще спечелят?

Антон Диков: Нормално е в даден мач един отбор да има и спад в играта. Не може да играе на пълни обороти 40 минути. Просто е невъзможно. Затрудниха ни с пресата – направихме някои непредизвикани грешки, не само младите момчета, но и аз, и други от по-опитните играчи. Но това го има в играта. Искам още веднъж да поздравя целия отбор, че се поокопитихме и че когато ни поведоха с 1 точка четвъртата част, показахме характер, с който да обърнем мач. Най-вече гардът ни – Виктор Серафимов показа, че вече е израсъл и може да играе мъжки баскетбол. Може би това му беше един от най-силните мачове за мъжкия отбор на Шумен.